Brand Gose volgend voorjaar in productie

3 juli 2018 om 08:05

De winnaar van de zevende Brand Bierbrouwwedstrijd is bekend! Jens van Riel brouwde volgens de jury de beste Gose en ziet zijn variant op de welbekende bierstijl komend voorjaar in productie gaan! 

Brand Bierbrouwwedstrijd

Sinds 2012 schakelt brouwerij Brand de hulp van verschillende amateurbrouwers in, om een nieuw bier voor hun assortiment te vinden. Met de Brand Bierbrouwwedstrijd geven zij Nederlandse hobbybrouwers de kans hun bier op grote schaal te produceren. Hartstikke slim natuurlijk, want dit heeft al veel mooie winnende bieren opgeleverd. Vorig jaar werd Jeroen Free met zijn Session IPA voor de tweede keer uitgeroepen tot winnaar, nadat hij in 2014 ook de beste IPA brouwde. 

De Beste Gose

Dit jaar werd er gezocht naar de beste Gose, een fris bier met een laag alcoholpercentage. Maar liefst 212 bierbrouwers stuurden dit jaar een recept in. Het niveau was volgens de jury erg hoog, en dat terwijl de brouwers geen makkelijke taak hadden. Na uitvoerig beraad van de jury kwam het recept van Jens tijdens de finaledag in de Philharmonie in Haarlem als winnaar uit de bus. 

Jens: “Dit is fantastisch! Ik kan het nog nauwelijks geloven. Het idee dat ik volgend jaar gewoon mijn eigen bier aan de bar kan bestellen is geweldig! Ik stond voor een grote uitdaging, een Gose is echt een complex bier. Samen met Robbert van Oeveren ging ik aan de slag. We hadden een leuke discussie en kozen uiteindelijk beiden voor een nét wat andere finishing touch. Dat we op de eerste en tweede plek eindigen is heel bijzonder! Ik ben trots dat de jury mijn bier zo weet te waarderen en ik kan niet wachten tot volgend voorjaar!”

Top 3

Elise Haasnoot uit Katwijk kreeg als eerste vrouwelijke brouwer in de top 3, een mooie derde plaats voor haar variant. Robbert van Oeveren uit Amersfoort eindigde met een miniem verschil op de tweede plek. Het bier van Jens van Riel sprong er echt uit. “Een droog en verfrissend bier met een mooie balans tussen de milde zurigheid van Gose en het fruitige dryhopkarakter. Een terechte winnaar!”, aldus jurylid Derek Walsch.

Anouk Litjens van Brand Bier: “De Brand Bierbrouwwedstrijd is voor ons belangrijk. We willen met onze bieren verrassen, inspireren en uitnodigen om te blijven proeven en verschillende smaken te ontdekken. De jaarlijkse ideeën van enthousiaste thuisbrouwers helpen ons daar enorm bij. Ook brengen we op de finaledag alle brouwers samen. Ze wisselen niet alleen ideeën met ons uit, maar ook onderling en gaan geïnspireerd naar huis. Mooi dat wij ons steentje daaraan kunnen bijdragen.”  

Brand Gose is vanaf het voorjaar 2019 verkrijgbaar als limited edition in horeca. 

[Foto’s door Sander Stoepker, Brand]