Biereloth presenteert de Brabantse Lambiek Brabiek!

27 augustus 2018 om 08:30

Dit jaar wordt voor alweer de 24ste keer bierfestival Biereloth in het centrum van Boxtel georganiseerd. Dit jaar extra bijzonder door de presentatie van een nieuw bier. Dit nieuwe bier, Brabiek genaamd, is een bier van spontane gisting dat op initiatief van De Bierkamer en de Stichting Streekfonds Het Groene Woud is gebrouwen.

Bierfestival Biereloth

Zondag 9 september wordt in Boxtel aan de Rozemarijnstraat naar jarenlange traditie wederom bierfestival Biereloth georganiseerd. Vanaf 13:00u staan de taps wagenwijd open en kun je genieten van de vertrouwde gezellige sfeer, mooie bieren en bijpassende deuntjes. 

Ieder jaar initieert Streekfond Het Groene Woud een eigen project voor dit festival. Vorig jaar was dit nog het project ‘Bier als Bourgondische basis’. Dit jaar werd het plan van De Bierkamer om een bier te brouwen op een traditionele wijze met water, spelt en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de open lucht geselecteerd.Het resultaat? Dat kun je zondag 9 september dus proeven tijdens Biereloth!

Brabiek

Naast spelt en hop van de Schaapskooi in Schijndel, is er aan de nieuwe Brabiek hop toegevoegd die in delen van de Mortelen in het “wild” groeit. Met deze ingrediënten heeft Brouwerij Vandeoirsprong uit Oirschot het basisbrouwsel gemaakt. Er is op dat moment geen gist toegevoegd. Het brouwsel is afgevuld in vaten van 240 liter en deze zijn vervoerd naar Winery & Herbs in Schijndel, waar Geert Hermans zijn opslagruimte belangeloos ter beschikking heeft gesteld. 

Daarna is het bier blootgesteld aan de open lucht waardoor het mysterie van de wilde gisting is opgestart. In de buitenlucht bevinden zich namelijk meerdere natuurlijke gistsoorten. Door blootstelling van het brouwsel aan de buitenlucht hebben deze gisten de suikers in het brouwsel omgezet in alcohol. Deze methode is niet nieuw. Voordat er sprake was van gecultiveerde gistsoorten was dit al vanuit de oudheid de methode om bier en wijn te maken. Ook tegenwoordig wordt deze methode nog gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lambiek bieren uit de Belgische Zennevallei.

Brabantse Lambiek

Brabiek

Afbeelding via De Bierkamer

Na de maandenlange rijping op de houten vaten is het resultaat een smakelijk, fris en licht zuur bier dat uniek is door zijn herkomst. De naam van het bier – Brabiek – is een samenvoeging van Brabant en Lambiek. Een Brabantse Lambiek!

Tijdens Biereloth is er natuurlijk meer te proeven dan alleen de nieuwe Brabiek. Ook dit jaar brengen zo’n 15 brouwerijen gezamenlijk 50 bijzondere bieren mee. Wat dacht je van nieuwkomers brouwerij De Draok, de Bierboerderij uit Haaren met de Bieren van de Nar en de Oirschotse brouwerij Vandeoirsprong? Ook keren bekende en gewaardeerde brouwerijen terug zoals Frontaal, Oldskool en Blauwe IJsbeer. Dat wordt genieten dus!

Tot 19:00u ben je van harte welkom aan de Rozemarijnstraat, tegenover café Becoloth in Boxtel, om mee te genieten van al het moois dat Biereloth in Boxtel haar bezoekers te bieden heeft! De toegang is gratis!