Bourbon County Brand Stout 2018: even een traantje wegpinken

20 november 2018 om 08:00

Ben je niet goed bij je hoofd als je meer dan vier uur in de rij gaat staat om een flesje bier van 20 euro te mogen kopen? Of is die wachttijd en prijs geen punt als je weet dat je straks een flesje Bourbon County Brand Stout in je bezit hebt? Ik heb het antwoord niet, maar ik weet wel dat ook de Bourbon County Brand Stout 2018 een waanzinnig, dik, vet, complex bier is!

door Alain Schepers

Je zult het geluk maar hebben om op maandagochtend om 10.00 uur in De Bierkoning in Amsterdam te mogen ontbijten met een Bourbon County Brand Stout. Beter gezegd twee, want in deze ‘voorproeverij’ kregen we de gelegenheid de originals van 2017 en 2018 naast elkaar te proeven. Wat een straf! En onze smaakpapillen werden opgewarmd met een Goose Island Cooper Project No.3 – Barrel Aged Porter, een porter die drie maanden heeft gerijpt op bourbonvaten.

Cooper Project No. 3

In een apart stuk zal ik meer vertellen over waarom de Bourbon County Brand Stout-bieren van Goose Island zo bijzonder zijn. Nu zal ik eerst mijn smaakervaringen van deze bijzondere ochtend delen. Te beginnen met het surprise-bier dat werd geschonken: de Goose Island Cooper Project No.3 – Barrel Aged Porter. Deze Barrel Aged Porter heeft een geweldige body van mout. Wat lactose maakt dit bier mooi smooth. De Poter heeft zeker een gebrande bitterheid, maar zonder scherpe randjes, zonder echte bite. Wel wat fruitige tonen die doen denken aan zwarte kersen. Het bier is ondanks de bak aan smaak opvallend makkelijk drinkbaar.

Bourbon County Brand Stout 2017

Bourbon Count Brand Stout 2018De mondhoeken bij de proevers staan na dit eerste bier al bijna recht naar boven. Met open mond, bijna kwijlend kijken sommigen toe hoe eerste de Bourbon County Brand Stout 2017 wordt ingeschonken. Daarna volgt de editie van 2018. Hoe mooi is het om deze twee jaargangen naast elkaar te proeven. En ik herhaal het nog maar eens: het is maandagmorgen even na 10 uur in de ochtend… De smaakpapillen zijn juist nu, op dit tijdstip, helemaal klaar voor de komende smaakexplosie.

Moeten we het over het uiterlijk hebben? Zwart, bij het inschenken wat bruin schuim, dat snel inzakt. De geur van de 2017: mwahhhh … je ruikt de bourbon, het hout, de vanille, cacao, chocolade, koffietonen. Dat zijn de meest opvallende aroma’s. In de smaak komen we al deze aroma’s ook tegen. In mijn herinnering was de smaak scherper, minder verfijnd dan nu. Het bier heeft zich in een jaar tijd dus overduidelijk nog verder ontwikkeld.

Bourbon County Brand Stout 2018

Maar hoe is dan de 2018? Die heeft in ieder geval meer alcohol! 15,2% heeft deze rakker uit het flesje met een inhoud van 1 pint (0,473 liter). Dan weet je het wel. Voor het basisbier is waanzinnig veel mout gebruikt. Dat proef je ook terug in de robuuste body van dit bier. De Bourbon County Brand Stout 2018 heeft naast de bourbon, vanille, gebrande bitterheid, mout, chocolade, koffie, amandel en kersen ook wat leerachtigs in de smaak. Het bier is zo dik dat het aan alle kanten in je mond blijft plakken. De alcohol geeft een fijne warme gloed. Ik snap wel waarom zoveel bierliefhebbers hiervoor in de rij willen staan!

2017 vs 2018

Als even niemand kijkt, pink ik dat traantje van geluk weg. Wat een ontbijt is dit! Nog maar even wat slokjes proeven om de 2017 en de 2018 met elkaar te vergelijken. Dan merk je pas echt hoeveel ronder de 2017 is. De 2018 smaakt frisser, verser, jonger en heeft een wat scherpere toon. Heerlijk, maar als ik moet kiezen dan vind ik de 2017 toch een fractie lekkerder.

De verwachting is dat de 2018 zich ontwikkeld als de 2017. Als je deze fles goed bewaart verdwijnen die frisse tonen en de scherpe gebrande bitterheid. Daarvoor in de plaats komen wat zoete, ronde tonen. Volgens Josh, de gastheer van Goose Island, zal het bier zich nog wel een jaar of vijf, zes ontwikkelen voordat het echt op zijn hoogtepunt is. Maar ja, kun jij zolang wachten om dit bier te proeven?

Bourbon Count Brand Stout 2018Verkrijgbaarheid

Komende vrijdag gaan de deuren van De Bierkoning aan de Paleisstraat in Amsterdam om 10 uur open. Er zijn slechts 200 flessen beschikbaar en 30 flessen uit 2017. Ook via de website Hopt.nl kun je je geluk beproeven. Hoeveel flessen er hier beschikbaar zijn is niet bekend, maar ook daar zal de voorraad binnen een mum van tijd zijn uitverkocht.

Dan is er nog de mogelijk om dit bier van tap te proeven. Komende vrijdagavond in de BeerTemple in Amsterdam. Er is plek voor 200 mensen. Honderdvijftig kaarten werden online verkocht. En je raadt het al … Inderdaad: uitverkocht. Je kunt het nog proberen om voor de deur te gaan staan. Vrijdag mogen 50 geluksvogels nog naar binnen, de deuren gaan om 19:00u naar binnen.

Voor op de bucketlist

Wat is dit gehypte bier waard? Goede vraag. Het antwoord verschilt van persoon tot persoon. Ik zou er niet voor in de rij gaan staan, maar ik denk dat ik vrijdag met wat collega’s nog wel probeer een flesje online te scoren. Twintig euro is een boel geld, maar met de feestdagen in het vooruitzicht… Dan heb ik mijn kerstcadeautje maar vast binnen! Bourbon County Brand Stout is echt een fenomenaal bier, dat iedere bierliefhebber, en zeker iedere liefhebber van Stout, eens gedronken moet hebben. Zet ‘m op je bucketlist. Van Josh kreeg ik nog een flesje mee… voor de Kerst… ik hoop dat-ie dat haalt!