Botanisch brouwen als succesfactor

13 september 2017 om 07:30

Grote kans dat je ze afgelopen zomer tegen bent gekomen; de bieren van Lowlander Beers. Met hun mobiele bar is er, op een enkeling na, geen foodfestival, bierevenement of terrasje aan hen voorbij gegaan. Compleet passend bij het ‘Botanicals’ imago van de brouwerij werd er een zichtbaar statement gemaakt om de botanisch gebrouwen bieren aan de man te brengen. En met succes!

Uniek bier met een extra dimensie

Botanisch brouwen is waar de brouwers van Lowlander Beer zich mee onderscheiden van andere speciaalbier brouwers. Smaak terugbrengen in Nederlands bier, dat is wat hen drijft en ook precies wat zij doen door ‘botanicals’ zoals vlierbloesem, curacao, witte thee en zoethout in de bieren te verwerken. De inspiratie voor de verschillende bieren in de collectie werd door de brouwers gehaald uit de diverse reizen die zij gemaakt hebben. Met verschillende achtergronden in brouwerijen, cocktailbars, distilleerderijen en de food wereld hebben zij een behoorlijk complete visie op wat bier kan zijn, of kan toevoegen. Een nieuwe dimensie in bier die je terugproeft in ieder brouwsel.

De bieren van Lowlander Beer:

Lowlander Botanical Brew Barlowlander botanicals

Bedekt met een botanisch groen bladerdek kan je er maar moeilijk omheen. De Botanical Brew Bar die speciaal voor Lowlander op maat gemaakt is, op een ouderwetse Piaggo, beschikt over een handgemaakte specerijenkast en is volledig uitgerust met maar liefst vier tapkranen én uiteraard een koelkast. [Klik op de afbeelding om de Brew Bar on the road te zien!]

Waar is het allemaal mee begonnen

Nederland, ofwel de Lage Landen, oftewel ‘Lowland’ staat al jarenlang wereldwijd bekend om haar kwaliteitsbieren. De Lowlanders en hun bieren waren in alle uithoeken van de wereld te vinden dankzij pioniers die deze meenamen op reis en het bier daar verhandelden. Maar langzaamaan verdween de volle smaak uit Nederlandse bieren en tijdens zijn eigen reizen en bezoeken aan de meest creatieve brouwerijen kwam Frederik Kampman nog nauwelijks een écht Nederlands kwaliteitsbier tegen. Dat gebrek inspireerde hem om te ontdekken wat ons land ooit op de kaart had gezet als bierland en Frederik was volhardend dit brouwerfgoed in ere te gaan herstellen. En zo ontstond zijn idee voor Lowlander beer.

Aan de slag

Gedurende een periode van 18 maanden ontwikkelde hij samen met zijn team allerlei recepten waarna zij in augustus 2015 meer dan 200 consumenten van de brouwsels lieten proeven. De reacties waren zo enorm positief en lovend dat Frederik zelf, vrijwel direct besloot al zijn tijd te gaan spenderen aan het lanceren van Lowlander Beer in Nederland.

Dat was in januari 2016 en tot op de dag van vandaag heeft hij zijn visie voor het merk nog niet aangepast. Wereldwijde bekendheid als kwaliteitsbier vol karakter en met een onderscheidene smaak is wat de brouwerij nastreeft te produceren. Dankzij het botanisch brouwen en het gebruik van diverse kruiden en specerijen zetten zij ‘Lowlands’ bier weer op de kaart door hun fantastische smaak!

Heb jij de bieren Lowlander Beer al geproefd? Deel jouw mening dan hier!