Wat is het ultieme Bols kopstootje volgens 100 bierliefhebbers?

14 oktober 2018 om 08:00

Bols komt met een biertje! En dat wil dan niet zeggen dat zij een bier gaan brouwen, maar wel dat je een Bols genever drinkt met een goed glas bier ernaast. Vorige week kwamen 100 bierliefhebbers samen om het ultieme Bols kopstootje te kiezen.

Een echte klassieker

De klassieke combinatie van een glas bier met een borreltje kent iedereen natuurlijk als een kopstootje. Volgens historische deskundigen werd de term ‘kopstoot’ in beginsel door zeevaarders gebruikt als eerbetoon aan de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Hij stond bekend om zijn dubbele kopstoot. Een andere betekenis is wanneer je voorover buigt om de kop van het geneverglas af te drinken en je hoofd stoot tegen het bierglas. Dit werd altijd gedaan om geen druppel te verspillen.

Bols genever kopstoot biertjeBols gooit het dit keer over een andere boeg en maakt de volgende stap in de kopstoot-traditie. Zij willen namelijk de ultieme kopstoot serveren! Uit ruim 1100 Nederlandse bieren en 4 geneversoorten werd aan 100 bierliefhebbers gevraagd hun favoriete combinatie te kiezen bij museum ’t Kromhout in Amsterdam. 

“Het unieke Lucas Bols moutdistillaat en kruidenbuiltje van onze genevers in combinatie met de verschillende bieren versterken elkaar en brengen nieuwe smaaksensaties tot leven. De testers moesten de balans zoeken in de pairing en zichzelf uitdagen om contrasterende smaken te zoeken die elkaar kunnen complimenteren”, aldus meester-distillateur van Lucas Bols Piet van Leijenhorst.

Genever als uitgangspunt

Naast een behoorlijk aantal bieren, werden er dus gekozen uit vier verschillende geneversoorten: de Jonge Graangenever, Zeer Oude Genever, de 2 jaar gerijpte genever Corenwyn en de 6 jaar gerijpte genever Corenwyn. Bier en genever hebben zowel in de productie als in de smaak veel overeenkomsten. Zo worden de drankjes beide met veel dezelfde ingrediënten gebrouwen en komen de smaken zelfs beter uit wanneer naast elkaar gedronken. En dat, en zelfs nieuwe combinaties, is precies waar Bols naar op zoek is gegaan.

De test werd uitgevoerd aan de hand van proefkaarten. Iedereen kreeg een proefkaart om aan te geven welke combinatie er werd geproefd en aan het einde konden zij hun meest geliefde combinaties in de resultatenbak deponeren.

De ultieme Bols kopstoot

De bierliefhebbers kozen uiteindelijke de Zeer Oude Genever van Bols als de grote winnaar. Deze genever past volgens hen het best bij een Weizen doordat de moutige smaken de tonen van banaan nog meer naar boven brengen in het bier. Daarnaast werd de 6 jaar gerijpte Corenwyn het liefst gecombineerd bij een stevig bockbier. Deze combinatie deed de proevers vooral denken aan een fluweelzacht chocoladedessert met tonen van vanille.

De twee jaar gerijpte Corenwyn beviel het best in combinatie met een zoet blond bier en voor de Jonge Graangenever werd een mooie combinatie gevonden in een frisse pilsener. Deze twee gaan goed samen door de lichte, frisse smaak met hinten van citrus.

Wil je meer weten over deze combinaties? Ga dan naar de website van Bols!