Tijd voor een bokkenpootjes taart met bockbier!

4 november 2018 om 08:00

Wat is er op een gure zondagmiddag nu leuker dan bakken? Bakken met bier natuurlijk! En je wordt natuurlijk helemaal blij als het een zoete, romige en verwarmende taart wordt. Daarom geven we je vandaag het recept voor een bokkenpootjes taart mét natuurlijk een flinke scheut Bockbier.

In dit recept raden we je aan Billy Biscuit van Two Chefs Brewing of Awesome Autumn Rum Bock van Brouwerij HOOP te gebruiken. Deze twee bieren bevatten volle, ronde en heerlijk verwarmende smaken. Een mooie toevoeging aan je bokkenpootjestaart!

Wist je dat Billy Biscuit zelfs met heel veel verse bokkenpootjes gebrouwen is? Daar lees je hier meer over.

Bakken met bockbier

Wat heb je nodig voor deze bokkenpootjestaart met bockbier?

4 eieren | 20 ml kraanwater | Biscuitmix | 100 gram melkchocolade | 100 g pure chocolade | 400 ml verse slagroom | 50 ml bockbier | Een zakje klop-fix | 1 eetlepel kristalsuiker | 200 gram bokkenpootjes | 3 eetlepels kraanwater | 3 eetlepels aardbeienlimonadesiroop | 100 g kersenjam

Begin met het verwarmen van de oven, dit doe je op 160 graden. Doe dan de biscuitmix, eieren en 20 ml water in de kom van de keukenmachine en klop op de hoogste stand tot een mooi egaal mengsel. Dat duurt zo’n 6 tot 8 minuten en dan zet je hem nog even 2 minuutjes op de laagste stand. Vet de springvorm in met wat boter of olijfolie en schenk het beslag hierin. Bak het mengsel in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar van binnen. Check het na 30 minuten even met een satéprikker. Komt deze schoon uit de cake, dan is hij goed. Anders moet je het blik nog even terug in de oven zetten. Laat de springvorm en de cake dan een uurtje afkoelen op een rooster, de onderkant moet dus ook vrij zijn.

Chocolademania

Hak de melk- en pure chocolade fijn en doe dit in een kom die goed tegen warmte kan. Breng de slagroom met het bockbier aan de kook en schenk dit al kokend over de gesneden chocolade heen. Roer dit goed door met een spatel over garde, maar let op dat het niet gaat schiften. Even je koppie erbij houden dus! Laat dit mengsel dan 1,5 uur afkoelen en roer elk kwartier nog even door met een spatel of garde.

Doe dan de rest van de slagroom, de suiker en het zakje klop-fix in een kom en meng met de mixer tot een stijf geheel. Hak de eerste helft van de bokkenpootjes fijn en spatel dit door de geklopte slagroom. Dek de kom af met wat folie en bewaar in de koelkast.

Snij de gebakken en afgekoelde taartbodem in drie gelijke lagen met een gekarteld mes. Laat het mes het werk voor je doen! Meng dan de siroop met 2 eetlepels water en besprenkel de onderste laag van de taart hiermee. Verdeel een schep van het slagroommengsel over de eerste laag en leg de twee taartlaag er bovenop. Besprenkel deze met de rest van de siroop en druk even lichtjes aan. Strijk hier wat kersenjam over uit en schep weer een laag slagroomvulling op. Je kunt als je wilt nog wat amandelschaafsel toevoegen voor wat extra smaak!

The finishing touch

Leg de laatste laag van de taart bovenop. Bestrijk de onderkant eventueel nog met wat kersenjam en druk weer licht aan. Ondertussen splits je de bokkenpootjes. Haal de helften van elkaar en leg even opzij. Nu is het eerst tijd voor het chocolade en bockbier-mengsel! Bestrijk de taart rondom met dit mengsel en verdeel de rest over de bovenkant. Druk dan de halve bokkepootjes tegen de zijkant van de taart zodat deze goed vast zitten. Eventueel kun je nog een touwtje rondom binden om alles vast te houden.

Maak het eventueel af met wat amandelschaafsel en smullen maar! Je kunt ook nog wat donker/rood fruit over de bovenkant verdelen voor niet een wat extra zoete touch. Schenk dan nog een mooi glas bockbier voor jezelf en vrienden in, neem een stukje taart en ga maar gewoon even overheerlijk genieten!