Het bockbierseizoen is officieel geopend

3 oktober 2017 om 09:35

Gelukkig, we mogen met z’n allen nu officieel aan het bockbier. Maandag werd in Zutphen het bockbierseizoen 2017 officieel geopend door directeur van de Nederlandse Brouwers Cees-Jan Adema, voorzitter van de Stichting Nationale Bokbierdag Cor ten Barge en Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen.

In de Hanzestad Zutphen werd een traditie in ere gehouden. De brouwers van Nederland openen op de eerste maandag van oktober officieel het bockbierseizoen. Het bockbier ligt dan al lang en breed in schappen van de retail en is op tap in de horeca ook al een week of twee verkrijgbaar. Maar ja, traditie is traditie.

Brouwershamer

In de schitterende Burgerzaal van het oude stadhuis van Zutphen hadden zich zo’n 100 genodigden verzameld. Zij zagen hoe Annemieke Vermeulen de brouwershamer ter hand nam om het eerste vat aan te slaan. Met enkele ferme tikken was het vat aangeslagen en kon er geproost worden met de Hanzebock van de Zutphense stadsbrouwerij Cambrinus.

Bijpassende gerechten

De gasten hadden veel te proeven. Zo’n twintig verschillende bockbieren stonden klaar om geproefd te worden. Biersommelier Pepijn van der Waa en chefkok Dennis Vieberink hadden vier kleine gerechten gemaakt die perfect aansloten bij een viertal bockbieren. Aan de tafels werd stevig geproefd en gediscussieerd welk bier het beste bij welk gerecht paste en waarom.

Nationale Bokbierdag

Nu de officiële opening van het seizoen een feit is, mag het bockbier overal ‘legaal’ vloeien. Zondag 8 oktober gebeurt dat zeker in Zutphen. Dan wordt namelijk de 21ste editie gehouden van de Nationale Bokbierdag.