Bock to basic! Bockbieren van toen & nu…

27 september 2018 om 08:00

Het bockbierseizoen is begonnen en brouwers komen één voor één met nieuwe bockbieren op de proppen. Bockbier is dan ook het meest gedronken en meest gebrouwen seizoensbier van Nederland. Maar wat is er dan zo bijzonder aan Bockbier? We beginnen bij het begin!

Geen bok voor de Bock

Mocht je denken dat Bockbier in verband staat met de bok op de boerderij, dan kun je dat snel vergeten! Het dier is er enkel bijgehaald door marketeers van brouwerijen. Het is uiteraard wel een prima boegbeeld van het stoere en robuuste karakter van dit roodbruine seizoensbier, maar met de geschiedenis van deze biersoort heeft het dus weinig te maken. Bockbier is namelijk afkomstig uit Einbeck, een Duitse plaats tussen Kassel en Hannover. En je raadt het waarschijnlijk, daar zijn weinig bokjes te bekennen.

Wil je meer ontdekken over Bockbier? Bekijk dan eens de Bierista® Bieropleiding! Daar leren we je van alles over de verschillende bierstijlen die onze bierwereld rijk is!

In Einbeck begon men al aan het eind van de 14e eeuw met het brouwen van het Einbecker bier. Dit bier was in tegenstelling tot andere Duitse bieren een stuk voller en krachtiger van smaak. Omdat Einbeck een Hanzestad was en dus lid was van de Hanze, kon het bier gemakkelijk geëxporteerd worden naar landen waar men al gewend was zwaarder bier te drinken en ook in eigen stad werd dit smaakvolle bier graag gedronken. Zo werd het Einbecker langzaam maar zeker, steeds populairder. Jammer genoeg werd er in Beieren met de nodige afkeur gekeken naar de verkoopcijfers van Einbecker bier, maar probeerde men wel met alle kracht dit bier te kopiëren. Toch kregen zij het niet voor elkaar en werden er grove maatregelen genomen.

Beter goed gejat..

In 1614 werd Elias Pichler, brouwmeester van Einbecker, door het Hofbräuhaus in München ingehuurd met maar één duidelijke taak: een soortgelijk bier als Einbecker brouwen. En zo kreeg Zuid-Duitsland zijn eigen variatie op het populaire bier dat in de volksmond “Ainpockisch Bier” werd genoemd. Voel je hem al aankomen? Naar loop van tijd vervormde dit naar “ein Bockbier”.

Bockbieren van nu

Het seizoensbier dat wij kennen, kennen we vooral als roodbruin en zoetig bier. Vaak met karamelachtige tonen en aanwezige smaken van gebrande mout. Tegenwoordig brouwen steeds meer brouwers een bockbier met een eigen twist zoals Bock’s van Kompaan, Bok van Brouwerij Noordt, IJbok van Brouwerij ’t IJ, Brugse Bok van Brouwerij de Halve Maan en Lekker indeKauw van Bird. Maar ook de Billy Biscuit Dubbelbok van Two Chef’s Brewing is bijzonder door de toevoeging van heuse bokkenpootjes! En wat dacht je van de alcoholvrije Bock van vandeStreek-bier of I’ll be Bock van Cinema Brewers?? De keuze is reuze dus ga toch eens op ontdekking!

Nog niet klaar met de Bock? Bierista Twan Dohmen gaat hier nog dieper in op de herkomst van dit bier!