Blog Ster Voorpijl – Die Amerikanen toch

27 mei 2017 om 00:40

Waar ik er een aantal jaar geleden nog niet dood gevonden wilde worden, ben ik tegenwoordig helemaal verliefd op: de Verenigde Staten van Amerika. Nu heb ik persoonlijke redenen om een passie voor de Amerikanen te hebben. Daarnaast hebben ook zeker de Amerikaanse bieren een grote plek in mijn hart veroverd. Dit mede dankzij mijn werk voor het Amerikaanse biercafé BeerTemple, een liefde waarvoor ik Peter van der Arend, Hans Stalenhoef en Timothy Wareman persoonlijk moet bedanken. Deze liefde is gegroeid tijdens mijn reizen door Amerika, waar ik naast wat ‘sightseeing’ eigenlijk alleen brouwerijen heb bezocht.

door Ster Voorpijl

Het mooiste aan Amerikaanse bieren zijn voor mij de extremen. De uitspraak ‘land of the free, home of the brave’ zie ik ook terug in de Amerikaanse bieren. De Amerikanen hebben geen geschiedenis in het brouwen van bier. Dit betekent ook dat ze zich niet vast hoeven houden aan traditie en dit geeft veel vrijheid. Laten we eerlijk zijn, de tijd van ‘Amerikaans bier is slootwater’ zijn we al een hele poos voorbij. Ik houd zelf erg van extreme, edoch gebalanceerde, smaken in bier. De reden hierachter is dat ik van mening ben dat je een extreme kan haten, maar daarmee heeft het ook de potentie heeft om ervan te houden. ‘Go big or go home’ zit in de bieren, maar ook in de Amerikaanse biercultuur zelf. Zo ook in de manier waarop het bier verkocht wordt in de vele brewpubs en op de festivals.

De brewpubs

Ook in Nederland zijn er tegenwoordig enkele ‘brewpubs’ te vinden. Het idee achter de brewpub is dat de consument aan de toog kan zitten in de brouwerij. Dit betekent dat het bier zo vers als maar kan gedronken kan worden. Het mooiste vind ik zelf de vrijheid die de Amerikaanse (of Amerikaans gerichte) brewpubs genereren. Bij binnenkomst word je veelal verwelkomd door heftige muziek en een vriendelijke, volledig onder getatoeëerde barvrouw of man (die twee sluiten elkaar immers niet uit). En hoewel het bier in de brewpub uiteraard centraal staat is er ook veel aandacht voor de algemene sfeer. Muziek, kunst en simpelweg het samenzijn zijn ook van groot belang.
Vaak zit de brewpub vol met mensen uit de buurt die gewoon gezellig een lekker biertje willen komen drinken. Iets waar ik de Amerikanen ook erg voor prijs: ze durven te proeven. Ook de niet beergeeks komen in de brewpub in aanraking met craft beer en zijn best bereid om een paar centen meer te betalen voor een biertje dat ze nog niet kennen. Iets nieuws is niet per definitie eng. Naast het drinken is het allerbelangrijkste van de brewpub: je voelt je er thuis. Beergeek, muziekfanaat, sociale paria, kunstliefhebber of al het voorgaande bijeen.

De festivals

Tijdens mijn laatste reis had ik het geluk een ticket voor ‘Darklord Day’ te bemachtigen. Sterker nog, ik ben ook een klein verwend meisje, het was de tweede keer dat ik dit festival kon bezoeken. En waar ik vorig jaar nog met een jetlag in de stromende regen kou stond te kleumen in de hoop dat mijn eerst volgende slaapplek de verwarming al aan had staan, was het dit jaar een groot zonnig feest.
Dark Lord Day is de dag dat de brouwerij Three Floyds hun bier Dark Lord op de markt brengt. Een ticket is redelijk aan de prijs, maar voor die prijs krijg je 4 reguliere Dark Lords en een variant. Mocht je de kans krijgen een Darklord te drinken zou ik het zeker doen, maar in alle eerlijkheid is het niet het beste bier dat ik ooit dronk. De hype rond het bier zelf vind ik overtrokken. Ik praat met liefde hele dagen over bier, maar soms worden er bedragen voor bier gevraagd, waarbij ik bij mezelf denk “het is ook maar een drankje… Ik heb liever deze maand een dak boven mijn hoofd.’
Dark Lord Day is mooi omdat er naast het bier een groot metal festival en ‘bottleshare’ is. Gewapend met een plastic bekertje en een aantal mooie flessen van thuis doe je een dag lang niets anders dan tegen vreemden aan praten en bier delen. Hoewel het beergeek niveau op een festival een stuk hoger ligt dan in de pub aan het einde van de straat staat wederom een soortement van gevoel van vrijheid centraal. Iedereen mag zijn wie hij is, we zijn hier allemaal met een bierpassie, laten we deze delen. Vooral, laten we vandaag genieten.

Wat heb ik eigenlijk een leuk leven.