Blog Rianne Joosse: Bier beleven …, een bijzondere proeverij

12 augustus 2016 om 07:44

Het zal zo’n tien, twaalf jaar geleden zijn, dat ik voor het eerst deelnam aan een bijzondere proeverij. In Nederland was ik toen nog niet heel actief met bier bezig, maar aangezien ik vlakbij de Belgische grens woon, was dat meer mijn werkterrein. Ik was als vrijwilliger actief bij het Kerstbierfestival en lid van de Belgische bierproefvereniging OBER.

Het was een proeverij onder leiding van Joris Pattyn met als titel ‘De smaak van bier’. Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat het hier ging om het leren herkennen van smaken – was de opzet heel verrassend. Joris ging niet in op smaken die vanuit gist, mout of hop in het bier komen, maar op het gemak waarmee proevers smaken aan bier toewijzen. En dan niet het gemak vanuit (verregaande) kennis, maar eerder een onoordeelkundig gemak, waarmee je andere proevers makkelijk op het verkeerde been kunt zetten – we proeven immers allemaal vanuit ons eigen referentiekader.

Beter beschrijven

We kregen onder andere een rookbier, een bier met port-tonen, met whisky-tonen en een bier gelagerd op rode wijnvaten. Het is lang geleden dus de volgorde van die proeverij zal ongetwijfeld anders zijn geweest.
Wat me vooral bij is gebleven is de passie van Joris en de uitdaging aan ons om beter te beschrijven wat je proeft. Als wij als bierliefhebbers heel makkelijk roepen : “mooi geouderd – schitterende port-tonen!” Wat roept dat dan op bij iemand die nog nooit port heeft gedronken, bij iemand die alleen een ruby port van de supermarkt kent of bij een fervente portliefhebber? En wat te denken van een rauchbier? Waar doet de rooksmaak je dan aan denken? Het rokerige van turf; van paling of misschien een rokerige thee? Als vergelijking kregen we dus ook thee voor onze neus. Een geweldige Lapsang Souchong. Probeer dan de rooksmaak in je bier eens te beschrijven!

Etiketjes plakken

Kortom de proeverij was uitdagend – zwaar (al die smaken, niet alleen van het bier maar ook van de thee, wijn, port en whisky) – en heeft mijn blik verruimd. Een hele belevenis! En het heeft er voor gezorgd dat ik me nog steeds bewust ben niet te gemakkelijk etiketjes te plakken op biersmaken.

Proeven, ook leren proeven, en smaken leren beschrijven is voor mij een heel mooi aspect van het beleven van bier. Joris heeft mij zeker op weg geholpen om van elke proeverij een uitdagende belevenis te maken.

Proost!
Rianne Joosse
Voorzitter PINT