Billie’s Craft Beer Fest, twee dagen feest in Antwerpen

30 november 2018 om 16:34

Slenterend over de blauwstenen waterrand van de Antwerpse Scheldekaaien hoeft de bierliefhebber niet langer meer te mijmeren over Billie’s Craft Beer Fest, ‘het beste craft beer festival van Europa’. Op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december is het weer zover.

door Carlo de Leeuw

Niet Sinterklaas maar Billie zal weer aanmeren aan de Rijnkaai bij de Waagnatie. Deze iconische oude havendepots met hun solide industriële architectuur worden dan voor de tweede editie omgetoverd tot een waar Craft Beer paradijs. Vanuit alle hoeken van de wereld zullen Craft brouwers en bierliefhebbers weer vergisten tot een onvergetelijke happening.

Billie’s Bier Kafetaria

Dit vervolg op het succes van vorig jaar kon gewoonweg niet uitblijven. Billie’s Bier Kafetaria en HopisHop hebben wederom de handen ineengeslagen om de meest uiteenlopende brouwers van onze aardbol naar Antwerpen te laten vloeien. HopisHop is gespecialiseerd in het vinden van zeldzame speciaalbieren van over de hele wereld en deze met tastings, evenementen en nodige bierkennis over te hevelen aan de bierliefhebber.

Billie the Butcher

Billie verrast de bezoekers met een eigen festivalbier. Stéfan en Billie zijn hiervoor dit jaar afgereisd naar Kastrup in Denemarken, dat is het domein van brouwerij Amager Bryghus, craftbrouwerij sinds 2007. Het festivalbier is hier geboren en heeft de toepasselijke naam ‘Billie the Butcher’. Deze ‘collab brew’ is een DDH (Double Dry Hopped) IPA met een abv van 7% en gehopt met Citra, Mosaic en Galaxy.

We kabbelen door het aanbod van de 51 brouwers met ruim 200 verschillende brouwsels zoals Alchemist: uit de States en de grondleggers van de bierstijl New England IPA.

Sori Brewing: dit internationaal brouwersgezelschap uit Estland gaan bezoekers van het festival verrassen met een speciaal brouwsel voor het BBCF gelagerd op houten vaten met een abv van 11%. Hun uiteenlopende lijn bieren vinden hun oorsprong uit eigen bronwater onder de brouwerij.

Oud Beersel: Deze historische geuzestekers gaan present zijn met vier nieuwe bieren.

Frontaal: de bierliefhebber zal geconfronteerd worden door de release van hun Juice Punch nr. 8.

D’Oude Maalderij: zag het levenslicht in 2011 in Koolskamp. Met Jef Pirens aan de roerstok en hun motto ‘Durf proeven, Leer genieten’ zal het festival verrast worden met een Barley Wine die 14 maanden is gerijpt op verse eiken Cognac vaten met een abv van 14%. Door de verse eiken vaten en lange lagertijd bevat het bier veel tannines waardoor de Cognac-toets nog beter tot zijn recht komt. Dit bier zal rechtstreeks uit vat worden geserveerd.

Struise Brouwers

Uit de foeders van het BBCF komt nog veel meer gevloeid. Wat te denken van Pohjala uit Estland vooral bekend van hun smaakvolle ‘Cellar Series’, mijn persoonlijke favorieten. Wederom aanwezig de Struise Brouwers uit de Belgische Westhoek of de Zeeuwse Brouwerij Kees!, een Craft brouwer met potentie. Zeker een vermelding waard is het Zweedse Beerbliotek en Brouwerij de Molen. Als laatste brouwerij zijn de HillDevils met hun ‘Basement’ lijn aan het indrukwekkende brouwersgezelschap toegevoegd.

Craft brouwers

Naar mijn bescheiden mening onderscheiden craft brouwers zich van de grote commerciële brouwerijen door hun onderlinge samenwerkingen – de zogenaamde collaborations. Hiervan is een enorm aanbod op deze markt. Overigens niets ten nadele van ons commercieel erfgoed maar het bewijst dat craft verbindt en evolueert. En dat is in het voordeel van de bierliefhebber.

Tickets

Reden genoeg om de Waagnatie in Antwerpen te bezoeken en zich onder te laten dompelen in de wereld van craft beer. Vrijdag 30 november en zaterdag 1 december, beide dagen van 15.00 tot 22.00 uur. Zaterdag is uitverkocht. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor vrijdag. Tickets kosten € 65.