Bij Brouwerij Othmar laten ze zich niet gekmaken

21 februari 2017 om 08:08

“We doen niet te gek. Alles rustig stap voor stap. We zijn met onze nieuwe brouwerij klaar voor de toekomst en kunnen flink doorgroeien. Maar dat alles doen we weloverwogen en is ons eigen tempo”, aldus Bart Nijhuis, samen met zijn zwager Dirk Heupink het gezicht Brouwerij Othmar in Ootmarsum.

door Alain Schepers

We staan op het terras tussen het horecagedeelte waar ook gebrouwen wordt en het gebouw, waar de gist- en lagertanks staan en waar ook wordt afgevuld. Bij binnenkomst in de brasserie vallen onmiddellijk de twee grote koperen ketels op. “We brouwen midden tussen de gasten”, aldus Dirk. “Ik vind dat mooi. De gasten kunnen precies zien wat je doet.”

bierista-othmar-ootmarsum-010

Moutzolder

De brasserie is sfeervol ingericht met een prachtige bar. Bart en Dirk willen me meenemen naar de moutzolder, maar eerst nemen we een kijkje in de grote zaal. “Hier wordt veel gebruik van gemaakt door verenigingen uit Ootmarsum. De zaal is multifunctioneel en wordt ook gebruikt voor bruiloften, partijen en afscheidsdiensten.”
Op de eerste verdieping van de Commanderie, zoals het complex aan de rand van het centrum van Ootmarsum heet, is de moutzolder. Het ziet er spic en span uit. Alle moutzakken liggen netjes geordend, de schrootmolen blinkt. Nergens een stofje te bekennen. “Van hieruit valt de schroot zo in de ketel; heel efficient.” In de oude brouwerij op een industrieterrein in het Twentse dorp was dat wel anders. De zaken waren ook daar goed geregeld, maar alles was veel minder praktisch ingericht.

bierista-othmar-ootmarsum-009

Hop- en graanveld

We steken de binnenplaats over. “Hier is het terras, waar onze gasten vanaf de eerste zonnestralen kunnen genieten. Aan de andere zijde gaan we op bescheiden schaal hop verbouwen en leggen we een graanveld aan, waar we uiteindelijk ook een bier mee gaan brouwen”, legt Dirk uit.

De helft van het bijgebouw is een soort museum. Hans Heupink, Dirks vader, verzamelt oude voertuigen. De collectie is inmiddels zo uitgebreid dat ze worden tentoongesteld. Imposante loodzware trekkers staan naast een bierkar met het Othmar-logo erop.

bierista-othmar-ootmarsum-003

Gist- en lagertanks

Een deurtje verder en je staat in een totaal andere wereld. Hier blinkt het RVS je tegemoet. Grote gist- en lagertanks zijn berekend op de toekomst net als de afvullijn, die in razend tempo volle flesjes voorziet kan kroonkurken en labels. “Hier kunnen we wel even mee vooruit. We zijn gericht op groei, maar we doen geen gekke dingen. Vanaf de start hebben we gezegd dat we langzaam willen groeien. We hoeven ook geen grote internationale bierbrouwerij te worden. Als wij een goed bestaan kunnen opbouwen met deze brouwerij, dan zijn wij tevreden.”
Dat wil niet zeggen dat er geen ambitie is. “Er is heel wat geïnvesteerd in dit project. Dat moet wel worden terugverdiend. Dat is een flinke uitdaging, maar daar hebben we alle vertrouwen in.

Ondergrondse leidingen

Ondergrondse leidingen verbinden de koperen ketels in de brasserie met de even verderop gelegen gisttanks. Over alles is grondig nagedacht. “Dat klopt. Voordat we met dit project van start konden is er heel wat gebeurt. Uiteindelijk kregen we in maart 2016 de vergunning en negen maanden later stond alles er. Nu zijn we klaar voor het seizoen”, aldus Bart.

In de brouwerij worden behalve de Othmar bieren ook bieren van andere Twentse brouwers gebrouwen. Jos Oostendorp brouwt er zijn Yellow Moon-bieren en ook de Twentse ondernemer Rocco Chin brouwt er onder het label Stanislaus Brewskovitch.

Ongefilterd pils

Othmar brengt onder meer een ongefilterd pils op de markt. “We zitten hier in Twente, in het hart van het Grolsch-gebied. Aanvankelijk reageerde men nogal sceptisch op onze troebele pilsner. ‘Dat drinken ze hier niet’ hoorden we veel horeca-ondernemers zeggen. Wij hebben een rotsvast geloof in deze smaakvolle pils en inmiddels is het echt een hardloper”, glimlacht Bart, die ziet hoe ook de smaak verandert van de meest verstokte Grolsch-drinkers.

Rauchbier

Othmar brouwt heeft een weinig spannend, maar wel een goed doordacht assortiment. Behalve de ongefilterde pilsener brengt Othmar een blond op de markt onder de naam Othmar Goud. Daarnaast zijn er de Othmar Weizen, de Othmar Tripel en het Othmar Rauchbier. Met dit Rauchbier vergaarde de brouwerij veel bekendheid na het winnen van een gouden medaille tijdens de Brussels Beer Challenge.

Othmar brouwerij is klaar voor de toekomst. De maximale capaciteit van de huidige brouwerij bedraagt 7500 hectoliter op jaarbasis. “Dat halen we dit jaar nog niet. En dat hoeft ook niet. Wij doen het op onze eigen manier, in ons eigen tempo”, legt Dirk nog eens uit. “Wij laten ons niet gekmaken.”

Ruim twee jaar geleden waren Dirk Heupink en Bart Nijhuis te gast bij Bierista TV. Kijk hier naar deel 1 en deel 2.

bierista-othmar-ootmarsum-008 bierista-othmar-ootmarsum-011 bierista-othmar-ootmarsum-006 bierista-othmar-ootmarsum-005 bierista-othmar-ootmarsum-004 bierista-othmar-ootmarsum-007