“Schat, ik ben even een lesje bieryoga doen bij Stanislaus!”

19 mei 2018 om 08:00

Stanislaus Brewskovitch organiseerde 12 mei voor de vierde keer het Dutch Craft Beer Festival. En wat is tegenwoordig nog een echt bierfestival, zonder een lekker potje bieryoga! Grapje natuurlijk, maar dat het genieten was in Enschede. Dat is één ding dat zeker is! Frank vertelt je meer over dit heerlijke bierfestival in het oosten van het land.

Genieten alom

“We’re on a mission from God.” Dit is niet alleen een uitspraak uit de legendarische film Blues Brothers, maar ook één van de vele quote’s die Stanislaus Brewskovitch hanteert. Ze hinten hier naar Ninkasi, de godin van het bierbrouwen. Nu kan ik je vertellen dat dit zeker niet de enige godheid is waar ze mee te maken hebben, de weergoden zijn hen namelijk ook meer dan gunstig gezind. Op maandag 7 mei was het weerbericht dat het regenachtig zou worden op de 12e, halverwege de week was het wisselvallig, maar op de zaterdag zelf, de dag van Dutch Craft Beer Festival IV was het prachtig zonnig weer waarbij je je zelfs in moest smeren. Dit is niet de eerste keer dat het weer tijdens dit festival waanzinnig goed was, ook de voorgaande drie keren was dit het geval. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat zij echt ‘On a mission from God’ zijn.

Rock & Roll brouwers

Rocco, het brein achter DCBF en Stanislaus is niet alleen selectief met zijn bieren, maar ook vooral met de brouwers die hij op het festival uitnodigt. Natuurlijk gaat het om mooie bijzondere bieren, maar ze moeten ook de context van het festival begrijpen en hierbij passen. Inmiddels heeft hij een selectie aan brouwers gevonden die bij hem en het festival passen en weet hij elk jaar de vaste bezoeker weer te verrassen met nieuwe passende brouwerijen. Zo is er tijdens deze editie voor de tweede keer de Rugener Instel Brouwerij aanwezig op een Stanislaus festival. Tijdens de winter editie kwamen ze ‘proefdraaien’ wat zo goed bevallen is dat ze er nu weer waren en er meer in het spreekwoordelijke vat zit. Naast de ‘bekende’ brouwers zoals Rigters, Van Moll en Kleine Beer waren er natuurlijk ook verrassingen, zoals dit jaar voor mij de Bierbrouwerij Noarder Dragten. Wat ze echter mee namen naar het festival bleef een verrassing. Nou, ik mag je vertellen dat het een uitstekende verrassing was. Lekkere complexe bieren, een Eau de Bock (IJsbock) en meer bieren wat werd afgemaakt met een enthousiast team die graag je graag meeneemt in het verhaal van de bieren.

Bieryoga & Sigaren

DCBF is natuurlijk geen DCBF zonder een uitstekend randprogramma. De gehele dag door kon je van de ene zaal van voormalig Poppodium Atak naar de andere zaal van voormalig Poppodium Atak om bijpassende bands te beluisteren en te bekijken. Van Rock & Roll tot Metal en Blues waarbij alles het goede rauwe randje heeft. Nu werd mij vorig jaar al door Rocco ingefluisterd dat hij dit jaar groter uit wou pakken en dat heeft hij in het geval van randprogrammering zeker gedaan.

Om 14:15 werd ik namelijk meegesleept naar de eerste Bieryoga set van de dag. Bieryoga is overgewaaid naar Nederland vanuit Duitsland en is een serieuze bezigheid. Door het yoga deel kom je meer tot jezelf en het biertje ondersteunt je je kern beter en sneller te bereiken. Dat je bij elke oefening een slokje bier mag nemen helpt daar natuurlijk ook goed bij. Je zou denken dat het een uit de hand gelopen grap is, en tijdens een festival als deze is het natuurlijk ook hilarisch, maar het heeft wel wat om met een groep gelijkgestemde geesten bier te drinken in de warme zon terwijl je yoga oefeningen doet. Dat is niet de enige uitbreiding, want je kon ook je eigen sigaren rollen. Sigaren horen er namelijk goed bij. Niet alleen bij een glas uitstekende whisky past een sigaar, maar ook bij een biertje.

Rocco snapt het bourgondische genieten erg goed en dat valt uitstekend te zien op weer een geslaagde editie van het Dutch Craft Beer Festival. Ik wacht met smart op het volgende festival van Stanislaus Brewskovitch!

Door Frank Schonewille

De foto’s op het festival zijn gemaakt door Hessel Bosch.