Bierverhaal: Weizen brengt het ware zomergevoel

30 juni 2015 om 11:39

Een wereld vol bier. Zo heet het boek van biersommelier en -kenner Alain Schepers. In het boek staan meer dan honderd verhalen over bier. Zijn het feiten, fabels of is het fictie?
Hieronder één van de verhalen uit het boek. Wil je dit onderhoudende en toch educatieve geschenkboek bestellen, voor jezelf of als geschenk voor een verjaardag of bijvoorbeeld vaderdag? Dat kan in de Bierista-webshop. Het boek kost € 14,95. De verzendkosten nemen wij voor onze rekening.

Weizen brengt het ware zomergevoel

Af en toe moet je even je hart luchten. Zelfs als je alleen maar schrijft over leuke dingen en lekkere bieren. Of misschien juist wel daarom. Wat bezwaart me? Heel simpel: een schijfje citroen in je bier. Ik zag het gisteren bij een collega. Hij douwde een stuk van de citrusvrucht in zijn glas witbier en stampte het ook nog eens stevig aan. Oh oh oh, goede man, een doodzonde! Ik heb het hem ook in niet mis te verstane woorden gezegd. Bier mag je niet mishandelen! Geen citroen in je witbier. En zeker niet in je Weizen.

Zo, dat lucht op. A propos: witbier en Weizen, verwar ze niet, want het zijn twee verschillende bieren. Laten we het eens hebben over de Weizen, ook wel Weissbier. Weizen is tarwe en dus niet een vertaling van het Nederlandse wit. Tarwe is de belangrijkste graansoort voor deze biersoort. Meer dan de helft van het mout is tarwe. Weizen heeft een alcoholpercentage dat varieert tussen de 5 en 7. Veelal ligt het percentage dichtbij de vijf, wat de Weizen heerlijk doordrinkbaar maakt.
Weizen wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Aanvankelijk viel het daar niet onder vanwege de gebruikte tarwe; alleen water, gerst en hop immers waren volgens die oude bierwet als ingrediënten toegestaan. In 1850 werd echter naast gerst ook tarwe toegelaten, waarmee Weizen dus officieel gebrouwen kon worden volgens het Duitse kwaliteitskeurmerk.

Weizen is een bijzonder smaakvol bier. Het is bier van hoge gisting en wordt gekenmerkt door een fikse schuimkraag, die lang op het bier blijft staan. Het inschenken van dit bier is een kunst. De lange, hoge Weizenglazen hebben een inhoud van een halve liter. Voor het mooiste resultaat hou je het glas schuin, zo’n 45 graden, onder de fles. Schenk het bier nu langzaam en heel rustig uit in je glas. Als er nog een bodempje – circa tien procent van de totale inhoud – in de fles zit, zet je het glas rechtop. Draai de fles nog een paar keer rond, zodat de gist op de bodem van de fles loskomt. Schenk nu met een ferme beweging het laatste beetje bier in het glas. De schuimkraag blijft fier tot ruim boven de rand van het glas staan. In het bier zie je de gist langzaam naar de bodem zakken.

Bij Weizen mag je de gist meeschenken in het glas. De gist geeft een mooie rijke smaak aan het bier. Desgewenst mag de gist ook in de fles achterblijven, maar de echte liefhebber zal dat jammer vinden. Als je geen gistnevel in je glas wilt, neem dan een gefilterde variant. Vaak heten deze Kristall of Hell. Er zijn ook donkere Weizenbieren verkrijgbaar. Deze bieren danken hun kleur aan het donkere, meer geroosterde mout. Anders dan je zou verwachten is de donkere variant niet zoeter, maar juist meer karaktervol dan zijn lichtgekleurde broertje.

Bekende Weizenbieren zijn Erdinger en Weihenstephaner. Beide brouwerijen zijn gelegen onder de rook van de Beierse hoofdstad München. Weihenstephan is de oudste nog draaiende brouwerij ter wereld. De abdij van de heilige Stephan werd in 725 gesticht. In die beginjaren werd er naar alle waarschijnlijkheid al bier gebrouwen, maar vanaf 1040 weten we dat zeker. In dat jaar kreeg de klooster- orde officieel haar brouwlicensie.
Een goede Weizen vind ik een ware traktatie. Een prachtig glas met condensdruppels en een grote witte hoed geven mij steeds weer dat warme vakantiegevoel. Dat gelukzalige gevoel kreeg ik ooit op het terras van Gasthof Traube in het Oostenrijkse Hopfgarten. Daarna dronk ik nooit meer zo’n fijn glas Weizen. Maar ik blijf zoeken.