Belgisch biertje doen in de Janskerk in Utrecht

30 januari 2017 om 19:22

Dit weekend vond de eerste editie van het bierfestival Fier Belgisch Bier plaats, in de Janskerk in Utrecht. De organisatie van dit festival is ook bekend van het succesvolle streekbierfestival dat in het voor- en najaar in diverse kroegen in Utrecht plaatsvindt. Het thema wordt voor dit festival wat verder van huis gezocht, namelijk bij onze zuiderburen. Mocht dat je interesse niet wekken, dan doet de locatie dat misschien wel. Want hoe vaak krijg je de kans om in de Janskerk een biertje te drinken?

door Bianca van der Aalst

Niet alleen ik had bedacht dat dit het proberen waard was, maar vele bierliefhebbers met mij. Het festival was uitverkocht en daarmee op voorhand al vrij succesvol te noemen. Ondanks dat was het zeker niet dringen geblazen. Zoals Anja Netto, organisator van het festival, vooraf al meldde: “Je moet gewoon gezellig met je vrienden een biertje kunnen drinken. Het moet geen zuipfestijn worden.” En dat concept werkte. Het was gezellig druk, maar als bierliefhebber heb je alle ruimte en hoef je je geen weg te banen door een compacte mensenmassa om bij je biertje te komen. Dit nodigt uit om rond te struinen en te proeven!

Startersbiertje

Voor € 22,90 koop je een ticket voor een van de tijdssloten: de vrijdagavond, de zaterdagmiddag of de zaterdagavond. Wij kiezen voor een bezoek op de zaterdagavond en zijn vroeg van de partij. Om iets over 19u, wanneer de kerk zijn deuren net weer geopend heeft voor de bezoekers van het festival, begeven we ons naar de ingang. Gewapend met een mooi proefglas met het festival logo, vijf munten en een boekje met alle brouwerijen en hun aanbod, lopen we door de kerk.
Nadat we het vanuit het ruime aanbod van bekende en minder bekende brouwerijen een goed ‘startersbiertje’ hebben gevonden, begeven we ons naar de tap. Daar komen we helaas bedrogen uit. Het nadeel van de zaterdagavond blijkt te zijn dat niet alle bieren meer op voorraad zijn, dus we gaan voor onze tweede keus. Misschien zijn bepaalde brouwerijen boven (eigen) verwachting populair of is er een rekenfoutje gemaakt. Het bezoekersaantal stond tenslotte vast. Hoe dan ook, het mag de pret niet drukken want er is genoeg te proeven.

Prima aanbod

Ik begin zelf licht met een Super NoAH van Brouwerij ’t Verzet, een prima blondje om mee te beginnen. De Léopold 7 van Brasserie de Marsinne valt iets minder in de smaak, ik vind hem nogal lafjes. Een paar lekkere IPA’s van Vliegende Paard Brouwers en Brouwerij Gulden Spoor passeren de revue en het met port verrijkte bier van Broeder Jacob is de hekkensluiter. Een biertje dat niet echt meer als bier smaakt en de eerste slokken smaken me nog best maar als snel gaat het toch een beetje tegen staan. Al met al een prima aanbod voor de eerste editie van dit festival.

Geslaagde avond

Het enige waar de organisatie wat mij betreft voor een volgende editie nog een klein beetje aandacht aan mag besteden, is de ambiance. Een klein muziekje en een iets gezelligere aankleding zouden het wel afmaken. Ondanks dat een zeer geslaagde avond en een mooie aanvulling op het huidige bierfestivalaanbod in Utrecht.

Ook Charlotte Wagenaar was in de kerk. Dit is wat zij meemaakte.

bierista-fier-belgisch-bier-utrecht-003 bierista-fier-belgisch-bier-utrecht-002