Bierstijl van de Week | Alcoholvrij bier is de trend van het moment!

13 mei 2018 om 08:00

De zomer komt er aan! Warme dagen, felle zon en een hele hoop gezelligheid. Als je even niet goed oplet kan een mooi glas bier toch nog wel eens hard binnenkomen. Wat daar de oplossing voor is? Alcoholvrije of alcoholarme bieren! De afgelopen jaren komen er steeds meer smaakvolle bieren met geen of weinig alcohol op de markt. En dat is wel een momentje in de spotlight waard. Daarom is de bierstijl van deze week: Alcoholvrij!

Alcoholvrij is de trend!

Alcoholvrije dranken hebben de afgelopen maanden flink aan terrein gewonnen, zo ook de alcoholvrije bieren. Men lijkt deze dagen toch eerder voor bewustzijn en gezondheid te kiezen dan dat zij het zogenaamde imago belangrijk vinden. En eigenlijk is dat ook logisch, je wilt een lekkere koude klets bestellen maar je moet straks toch echt nog die auto in om weer thuis te komen. Je hebt dan bijna geen andere keus dan voor een frisje te gaan of een taxi te bellen zou je denken, maar niets is minder waar! Alcoholvrij bier is hot! In Spanje bijvoorbeeld, is 10% van bierconsumptie alcoholvrij en naar verwachting zal dit in Nederland ook die kant op gaan. Een mooie aanleiding om eens wat dieper in de wereld van alcoholvrij bier te duiken.

Bierstijl in het kort

  • Bierstijl – Alcoholvrij.
  • Glas – Wisselend.
  • Alcoholpercentage – 0 tot 0,5%.
  • Schenktemperatuur – Wisselend.

Afgestoft en wel

Mede dankzij de welbekende Oudejaarsconference van Youp van ’t Hek, Buckler-gate inderdaad, heeft alcoholvrij bier de aflopen jaren een onwijs suf imago gekregen. “Bier zonder alcohol, wat is dat nou joh?!” of “Bier zonder alcohol is als een BH zonder vulling”, de rest kun je zelf wel invullen.. Alcoholvrij bier werd dus een beetje het ondergeschoven kindje van bierland. Om van dat imago af te komen is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het afstoffen van alcoholvrij bier. “We hebben het uit de suffe hoek moeten trekken”, aldus Peer Swinkels, directielid van Bavaria. Maar misschien nog wel het belangrijkste van alles: de smaak van deze bieren is sterk verbeterd! Anno 2017 durven we zelfs te zeggen dat alcoholvrij bier steeds meer als gewoon bier gaat smaken. De zoete nasmaak van de vroegere alcoholvrije bieren heeft plaats gemaakt voor hoppigheid en meer moutige smaken.

Het ligt dus in de lijn der verwachting dat deze groei doorzet. Zo heeft AB Inbev aangekondigd dat in 2025 tenminste 20% van hun verkochte bier laag-alcoholisch (tot 3,5%) of non-alcoholisch moet zijn. Even voor het idee: dat is ruim 6 miljoen hectoliter bier!

Ontwikkeling en acceptatie

We zien dus een duidelijke ontwikkeling in de richting van alcoholvrije en alcoholarme bieren. Volgens de vereniging van Nederlandse Brouwers dronken Nederlanders het afgelopen jaar zo’n 394.000 hectoliter aan alcoholvrij bier. Men kiest vaker bewust het moment waarop alcohol gedronken wordt en gaat dan steeds vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Brouwers spelen in op deze trend en de hang naar een gezonder leven. Daarom hebben zij de afgelopen jaren dus veel in bier geïnvesteerd waardoor de 0,0% bieren echt veel smaakvoller zijn geworden. In de schappen tref je ook steeds vaker verschillende biersoorten aan zonder alcohol. Zoals je hier kunt lezen over het nieuwe bierschap bij Albert Heijn. Denk aan diverse Radlers met fruitige smaken, Weizen 0.0, maar ook Witbier in alcoholvrije varianten zijn verkrijgbaar naast de 0.0 Pilseners van Heineken, Grolsch, Brand en Amstel.

Ook craft brouwerijen sluiten aan bij deze trend. En goed nieuws voor de liefhebbers van bijvoorbeeld IPA’s, Porters en Stout bieren. Enkele craftbrouwers brouwen India Pale Ales tegenwoordig onder andere ook als 0.0% zoals bijvoorbeeld brouwerij Vandestreek en Brewdog. Zo kun je dus toch genieten van een krachtig en hoppige bier, zonder dat je alcohol binnen krijgt. Maatschappelijk slaan deze bieren dan ook ontzettend goed aan!

Session bieren

Hoef of wil je niet helemaal alcoholvrij? Dan zijn Session bieren misschien meer iets voor jou. Dit zijn bieren met weinig alcohol, circa tussen de 2,5 en 4,5%. Deze bieren zijn dus licht in alcohol maar vol van smaak. Probeer bijvoorbeeld een de Session IPA van Brand. Dit bier is in 2017 uitgebracht dankzij de Brand Bierbrouwwedstrijd en is een laag alcoholische India Pale Ale vol met fruitige tonen en hoppige geuren. Genieten zoals je van een vol bier gewend bent, maar dan met minder alcohol. Bekijk hier ons toplijstje met 10 alcoholarme bieren!

Alcoholvrije bierstijl

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi en ergens zelfs makkelijk. Maar het brouwen van een alcoholvrij of alcoholarm bier gaat niet in een handomdraai. Hiervoor moet met extra aandacht en moeite het brouwproces aangepast worden en de smaak toch nog worden bewaard. Het kost daarom ook veel tijd en moeite smaakvolle, alcoholvrije bieren te brouwen.

Als we het hebben over de biercategorie ‘Alcoholvrij’, dan hebben we het over toegankelijke, vaak blonde bieren met subtiele smaaknuances. Denk bijvoorbeeld aan alcoholvrije Pilseners en Weizen bieren. Maar zoals gezegd worden er ook steeds meer vernieuwende bierstijlen zoals IPA’s, Pale Ales en Stoutbieren zonder alcohol op de markt gebacht.

Vis zoals mosselen, garnalen en witvis passen heel goed bij dit soort bieren. Ook kalfsvlees, gevogelte, salades, pittige kazen, brie, Aziatische gerechten, Mexicaanse gerechten en pasta kun je mooi combineren. Probeer het bijvoorbeeld eens met de Heineken 0.0, Brand Weizen 0.0, Erdinger Alkoholfrei en Bavaria 0.0.

Ga wat vaker voor alcoholvrij

Na het proeven van een aantal verschillende alcoholvrije bieren kun je je mening zeer waarschijnlijk echt wel wat bijstellen. De brouwerijen doen de laatste tijd keihard hun best de bieren zo gangbaar mogelijk te maken en de smaak zo dicht mogelijk bij de bieren mét alcohol te houden. Ga dus wat vaker voor alcoholvrij. Gewoon proberen, en is het niets voor jou? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om toch die taxi te bellen om veilig thuis te komen!

Meer weten over alcoholvrije bieren en onze ervaringen? Alain proeft hier vier alcoholvrije bieren!

[Afbeelding via de Consumentenbond!]