Bierstijl van de Week | Homebrew, vanuit passie geboren

20 mei 2018 om 08:00

We gooien het dit keer in ‘Bierstijl van de Week’ even over een andere boeg. We gaan het namelijk hebben over thuisbrouwers. Oftewel Homebrew bieren. Natuurlijk kunnen deze bieren in allerlei verschillende stijlen worden uitgevoerd, maar het is en blijft een vak apart. Bierista Dennis duikt deze week dus eens wat dieper in de wereld van het thuisbrouwen en neemt eens een kijkje bij zo’n homebrewer.

Het begint met passie

Homebrew bieren, oftewel thuisbrouwen. Liefhebbers van speciaalbier die zo’n passie ontwikkelen dat ze thuis aan het brouwen slaan. Een gave ontwikkeling in de bierwereld en geweldig voor de Nederlandse biercultuur. Het aantal thuisbrouwers is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen.Op steeds meer plekken kom je laagdrempelige brewkits tegen, het lijkt bijna makkelijk! Maar onderschat het niet! Bier brouwen kost veel tijd. Daarna moet het bier natuurlijk nog gisten en lageren.

Voordat je kunt genieten van je zelfgebrouwen bier kunt genieten ben je zeker een paar weken verder. Maar voor de echt gepassioneerde is het alle moeite waard en gaat het verder dan doe-het-zelf brouwkits. Homebrew bieren maken is uiterst leerzaam en met de juiste gerei, passie en kennis ontdek je steeds meer over de grondstoffen, het proces en de verschillende smaken die zich (zomaar) kunnen ontvouwen. Het jammers is alleen dat vele, wellicht mooie recepten nooit verder geproefd worden dan door buren, vrienden en familie. Veel thuisbrouwers doen dit natuurlijk vooral als hobby. Slechts een aantal durft groter te denken.

Meer dan een hobby

Ronald de Vries uit Groningen is één van deze grote denkers en brouwt zijn homebrew bieren tegenwoordig onder de naam Biersmederij. De bieren die Ronald heeft gebrouwen zijn ook stuk voor stuk smaakvolle bieren, alleen nooit echt door het grote publiek gedronken. Toch worden zijn gebrouwen bieren in de omgeving stuk voor stuk goed ontvangen. Zo kun je denken aan de Blonde Stavelij en de Stout Travalje. Ook de IPA genaamd Bloedbroeders, die is gebrouwen met bloedsinaasappel, is geliefd onder de drinkers van de Biersmederij bieren. Zelfs op diverse beoordelingspagina’s staan de bieren met prima ratings. Toch is het voor Ronald een hobby.

Stay or go

Naast zijn brouwhobby is Ronald werkzaam als grafisch ontwerper. Dat zie je ook terug in de etiketten van de bieren, deze zijn goed opgezet en sjiek qua uitstraling. Ook heuse fotoshoots en een echte commercial zijn gemaakt om de bieren mooi weg te zetten. Maar net als zovele thuisbrouwers moest ook Ronald op gegeven moment de keuze maken. Doorgaan of stoppen! Er ging steeds meer geld en tijd in het brouwen zitten en naast zijn baan en gezin was dat moeilijk te combineren. Hoe spijtig ook, Ronald koos er voor om te stoppen.

Brouwers onder elkaar

Het wereldje van de homebrew is in Nederland nog niet zo groot. Wat voor Ronald dit keer eigenlijk wel goed uitkwam. Er is namelijk een kans ontstaan om een bier van Biersmederij onder een groter publiek te brengen. Ronald ruilde nog weleens bier met Paul van de Goede kant van Het Spoor in Geldrop. Paul hoorde van Ronald dat hij wilde stoppen met brouwen waarop Paul het recept van de Stout Travalje wel graag wilde overnemen. Zo heeft de Goede kant van het spoor 300 liter gebrouwen van deze pikzwarte volle Stout. De reacties zijn over het algemeen zeer goed. En wie weet komt er nog een batch..

Zo blijkt maar weer dat het toch raar kan lopen en is er hoop voor alle thuisbrouwers die stilletjes durven te dromen. Door dit persoonlijke succes gaat Ronald het brouwen toch weer oppakken maar dan zonder commerciële inslag! Dus voor alle thuisbrouwers, zorg dat je je bieren promoot, laat proeven en verspreidt. Wellicht ben jij de volgende new big thing in brouwend Nederland. Succes en proost!

Heb jij altijd al thuis bier willen brouwen? Of verschillende plekken in ons land kun je terecht voor allerlei brouwmateriaal en benodigdheden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Brouwstore!

Disclaimer

Let wel op, hobbybrouwers mogen hun bieren niet zomaar verspreiden. Dit is eigenlijk alleen voor eigen gebruik bedoeld. Er zijn duidelijk regels opgesteld betreft het maken van accijnsgoederen. Dit mag je dus wel maken, maar niet direct verkopen. Is dit wel de bedoeling dan moet je je inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Daarna moet er bij de Belastingdienst/Douane een vergunning aangevraagd voor het zelf maken van accijnsgoederen. Deze vergunning heet een Vergunning accijnsgoederenplaats. Meer informatie kun je daarover natuurlijk vinden bij onze vrienden van de Nederlandse Overheid.

Door Dennis Hofman