Biersmokkel neemt toe

13 januari 2014 om 20:03

Het verhogen van de accijnzen in Nederland, zorgt ervoor dat er steeds meer bier en sterke drank gesmokkeld wordt. Voor landgenoten die in de buurt van de Duitse of de Belgische grens wonen is het gebruikelijk om drankinkopen over de grens te doen. Dat loont zich steeds meer. Het prijsverschil kan op een fust van vijftig liter oplopen tot wel twintig euro. Het wekt dan ook geen verbazing dat steeds meer café-eigenaren inkopen doen net over de grens.

Bier en sterke drank zijn vaak euro’s goedkoper net over de grens. In geen van de ons omringende landen is de belasting op alcohol zo hoog als bij ons. Slijterijen, brouwers en horeca hebben door het grote verschil in accijns te maken met oneerlijke concurrentie. Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, laat weten concurrentie absoluut niet te schuwen, maar dan wel op hetzelfde speelveld. Daar ontbrak het aan en ontbreekt het nog meer aan nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een accijnsverhoging van bijna zes procent. Het oorspronkelijke voorstel bedroeg zelfs veertien procent, maar dat heeft onder meer de lobby ‘Stop de Bierbelasting’ weten te reduceren tot 5,75 procent.

Een dergelijke accijnsverhoging zorgt ervoor dat veel omzet ‘weglekt’ naar het buitenland. Veelal worden de inkopen niet bij de douane aangegeven. Dat moet officieel wel, maar controle is er niet of nauwelijks. Dat maakt smokkelen erg gemakkelijk. De belangenorganisatie Nederlandse Brouwers waarschuwt al geruimte tijd tegen de schadelijke gevolgen. Het ongelijke speelveld en het weglekken van omzet over de grens zou ten koste gaan van een fiks aantal banen in ons land.