Carlo bezoek het beste bierrestaurant van de wereld

1 april 2018 om 08:00

Carlo bezoekt het beste bierrestaurant van de wereld ‘De Heeren van Liedekercke’ in Liedekerke, België. Geniet mee van zijn avontuur!

Door Carlo de Leeuw

Een waar Eldorado

Bij het verlaten van de E40 tussen Brussel en Gent, één van de drukste verkeersaders van België slingeren we door het Vlaams Brabantse landschap. Een oase van ruimte, groen en stilte. We arriveren in het pittoreske plaatsje Liedekerke, gelegen aan de Dender en schurkend aan Denderleeuw.

Deze plaats herbergt: ‘De Heeren van Liedekercke’ HET beste bierrestaurant ter wereld. Persoonlijk al een aantal malen mogen genieten van deze bedevaartplaats van culinaire klasse vergezeld met de meest uiteenlopende bieren. Een waar eldorado voor de fijnproever.

Een gepassioneerd stel

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de grondleggers van deze locatie. Sinds 1991 een waar familiebedrijf verstrengelt als een hoprank doorheen dit gezellig ingericht etablissement. Ik heb het genoegen een gezellige babbel te hebben met de gebroeders Joost en Tom De Four. Een gepassioneerd tweetal. Joost, levende bierencyclopedie zich gespecialiseerd in ambachtelijke lambiekbieren, artisanale huisbrouwerijen, vintage bieren en sinds 2002 de eerste Orvalambassadeur etc. Ontwikkelde een reeks eigen pareltjes zoals het eigen Heerenbier (1993), de brouw Sodalitas (2006), geuze, jenever, bierpralines, bierkaas al met al teveel om op te noemen. Joost is de patron achter de bar en in het restaurantgedeelte, in biertermen de gistbodem van de Heeren.Column Carlo wereld

Tom echter is de strateeg in de keuken een waar artiest op culinair gebied. Eveneens een indrukwekkende palmares zoals beste wildkok, meerdere malen junior kok, Maître – Fromager, Sommelier wereldwijnen, finalist beste viskok, BIB GOURMAND etc. in bierige terminologie de Hop van de Heeren. Overigens staan achter Joost en Tom hun twee echtgenoten als ware steunpilaren evenals hun personeel

Warm en huiselijk

De inrichting van dit restaurant doet warm en huiselijk aan, de volledige inrichting is met Tsjechische hout aangekleed. De zaak is verder voorzien van een waar assortiment van glazen, plakkaten, flessen etc. bijna een waar biermuseum.

De Heeren hebben een ruim assortiment eigen producten, exclusief en producten met een volkskarakter zoals;

Heerenbier;  gebrouwen naar eigen recept bij brouwerij Boelens in Belsele. Een bruin bier van 8.5 vol.%alc. Dit bier onderscheid zich van de traditionele bruine bieren door de dry-hopping.

Sodalitasbier; brouw naar eigen recept gebrouwen bij brouwerij Den Herberg in Buizingen. Een ‘blondje’ van 6.5vol%alc. Bier met een EBU bitterheid van +/- 60. Degusteert toch zacht en verrast in de afdronk. gemaischt met vier moutsoorten en gehopt met Aalsterse Hallertau en een aantal bellen Amerikaanse Amarillo…..gewaagd maar zeer geslaagd.

Gelegen in het pajottenland, het Geuzelandschap bij uitstek, kan deze uitgesproken bierstijl niet ontbreken in hun assortiment. Het gaat zelfs verder door hiervan 5 parels  te ‘steken’. Deze karaktervolle bieren worden ook gebruikt in combinatie met verscheidene gerechten. Alle met een eigen verhaal;

Anniversary; creatie ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan. Een blend tussen Lambiek Lindemans en Girardin en een langdurige rijping is deze frisse, fruitige, complex en typisch zachte geuze ontstaan.

Heerengeuze; ter gelegenheid van de nummer 1 notering als beste bierrestaurant ter wereld. Een krachtig, volmondig en scherpzurige combinatie tussen een drie fonteinen Lambiek en bio lambiek Cantillon. Een uitgesproken Geuze voor de echte Geuze liefhebber.

Goedele’s Bloesem; een blend van 2 rense Lambieken van Lindemans met een toevoeging van vers biologisch geteelde vlierbloesem. Ter verwelkoming van Goedele in de familie De Four, vanwege het heugelijk feit voorzien van een origineel ontworpen fles. Een tweede ‘geboorte geuze’ is de Crianza Helena, gestoken ter verwelkoming van Helena. Beiden gerijpt op de vaten van familie De Four

Cuvee Joost en Jessie; een ‘collectors item’ vanwege hun huwelijk in 2003. Alleen nog te degusteren bij speciale gelegenheden omwille van de beperkte voorraad.

Bierpralines en meer

En het gist nog verder met Bier-pralines, Hopjenever, Huiskaas en HeerenGin de nieuwste creatie een Gin op basis van een distillaat van hun 2 huisbieren: Heerenbier en Sodalitas. Voorzien van de typische jeneverbes en enkele traditionele bierkruiden; hop, gember, koriander, citroenmelisse, kardemon en tijm. Een frisse kruidige topper.

Om het bezoek in stijl af te sluiten wordt ik getrakteerd op een waar culinair hoogstandje uit het heilige der heilige, de keuken. Een kleine smaakvolle greep uit dit geheel; verse tonijn opgediend in blik vergezeld met een Geuze van De Troch. Een visschotel met scampi, witvis gelauwerd met Brugse Zot en een varkenshaasje met traditionele groenten zoals peen, broccoli, witloof, courgette, gefrituurde peterselie met als biersuggestie het donkere Heerenbier.

Kort samengevat; plan een bezoek aan De Heeren, laat u meevoeren in een culinaire reis vergezeld met bijpassende bieren van de meest uiteenlopende brouwerijen. Of beter maak er een weekend van om te genieten van het pajottenland met zijn verborgen schoonheid.