Wie o wie is dé bierman of biervrouw van 2018?

8 december 2018 om 08:00

Jawel hoor, het einde van het jaar is nabij! Dat betekent dat het weer de hoogste tijd is voor de publicatie van een hele hoop lijstjes. Zo ook het lijstje van dertig biermannen en -vrouwen uit Nederland en België, die volgens Bier! magazine het verschil maakten in het afgelopen jaar. Maar wie is dé bierman of vrouw van het jaar? Natuurlijk staat er nog veel meer biervertier in de 41ste editie van het magazine.

Bier! Top 30

De wintereditie van Bier! magazine is weer verschenen. In deze 41e editie van Bier! magazine staat voor het derde jaar de Bier! Top 30. Deze Bier! Top 30 is een lijst van dertig biermannen en -vrouwen uit Nederland en België die volgens de redactie groot verschil maakten in 2018. De grote winnaar is meesterbrouwer van Brouwerij Noordt Peter Rouwen. Hij werd verkozen tot bierman van 2018 door zijn grote aandeel in een aantal nieuwe bierondernemingen en innovaties op biergebied. Op het nieuws reageert de Rotterdammer zoals we van hem gewend zijn: “Ik ben weer vereerd. En emotioneel is het ook zeker!”

Verder staan er volop winterse bierverhalen in deze nieuwe editie. Zo zijn er overheerlijke kerst- en winterbieren geproefd. Het proefpanel proefde blind een aantal kruidige en stevige winterbieren en gaf deze bieren cijfers. Zo krijgt de bierconsument een mooi inzicht in de beschikbare kerst- en winterbieren en wat zij daar van mogen verwachten.

Bierverhalen en meerbierman bier magazine

Ook een tweetal brouwerijreportages dit keer. In Nederland werd Nijmegen aangedaan voor een reportage over de brouwerijen Oersoep en Nevel Artisan Ales in de voormalige Honig soepfabriek. En in België bezocht de redactie de authentieke brouwerij Verhaeghe in Vichte van het typische Vlaams roodbruine bier Duchesse de Bourgogne.

In de rubriek Erkende Abdijbieren staat dit keer het abdijbier Paix Dieu centraal, gebrouwen door Brasserie Caulier. Dit abdijbier wordt bij volle maan wordt gebrouwen. Je leest hier natuurlijk precies waarom dat zo is. De bierreis voerde de redactie naar Berlijn, een bierstad met twee gezichten. Enerzijds volop traditionele huisbrouwerijen en anderzijds een aantal hippe en wereldse nieuwe craftbeer brouwerijen als Stone Brewing en BRLO. In deze bierreis-reportage krijg je allerhande biertips voor een (lang) weekend Berlijn. 

Natuurlijk wordt ook de Brussels Beer Challenge niet overgeslagen en worden de winnaars uitgelicht. Verder lees je ook weer de vertrouwde rubrieken als ‘het Betere Biercafé’ met Café DeRat in Utrecht, deel 3 van de Belgische Biergeschiedenis, en de nieuwsrubriek ‘Schuimende Zaken’.

Waar verkrijgbaar?

Het winternummer van Bier! magazine wordt deze week (50) bezorgd bij de trouwe abonnees en is vanaf die week ook verkrijgbaar bij de betere boek- en tijdschriftwinkels in Nederland en België. Online koop je het magazine via de webshop www.biermagazine.nl. Kijk je nu al uit naar de volgende? Editie 42 verschijnt begin maart 2019!