Wake up biermakers: ook vrouwen drinken bier!

27 september 2013 om 16:02

Bier en mannen, al jaren worden ze in een adem genoemd. En dat zie je terug in de reclames die zich steevast richten op de dorstige oerman. Vrouwen worden genegeerd terwijl dat niet zegt dat ze niet van bier houden.

We zijn al behoorlijk geëmancipeerd in Nederland, maar de branche waar vrouwen nog steeds worden genegeerd is: de bierindustrie.

Kijk maar eens naar onderstaande bierreclames:

Gemiste doelgroep

Geen vrouw te bekennen in bovenstaande filmpjes. Terwijl vrouwen best graag een biertje drinken.

Van de mannen lust 75% graag een biertje. Bij de vrouwen is dit een derde.

Juist nu de biermarkt stagneert is deze een derde misschien wel een hele belangrijke groep, waar voor bierfabrikanten nog winst valt te behalen. Maar dan moet je de dames wel op de juiste manier aanspreken natuurlijk.

In de hoofdrol: het pilsje
“Bierreclames moeten zich minder richten op de stereotypering van vrouwen en mannen. Wijn wordt toch ook niet alleen op vrouwen gericht? Het biertje zelf moet de hoofdrol spelen”, suggereert bierliefhebber Fiona de Lange van Bier.blog.nl.

Mannen weten waarom
Ook Jules van der Hurk van reclamebureau van  Everybody Likes Penguins vindt dat de bierindustrie een hele groep ‘weggooit’. “Kijk eens naar de slogen van Jupiler: Mannen weten waarom. Daarmee impliceer je dat vrouwen dat dus niet weten”.

Volgens Jules zal alleen een bierreclame met vrouwen niet genoeg zijn: “Je moet eerst de cultuur een beetje veranderen. Dit kan je doen door product placing. Zorg er bijvoorbeeld voor dat vrouwen op tv meer bier gaan drinken”.

Rode wijnmond
Jules heeft meerdere scenario’s uitgezet voor mogelijke vrouwenreclames:

  • Drie dames in een bar. Hunk loopt voorbij. Twee hebben een rode wijnmond en één gewoon een goede glimlach en die stelt voor een biertje te drinken met jongen.
  • Vriend en vriendin komen thuis van werk. Man grijpt mis, en ziet nog net dat vriendin laatste biertje pakt.
  • Groep meiden met elkaar thuis met een biertje in hun hand. Sleutel wordt omgedraaid, vriendje komt thuis. En dan verwisselen ze snel hun biertje met een wijntje. ‘Het grote vrouwengeheim’.

Welke vind jij het leukst? Of heb een nóg betere suggestie? Geef je tip op de Facebookpagina van Editie NL.

bron: www.rtlnieuws.nl