Neem een frisse duik in het bierlandschap met Hertog Jan

14 juni 2018 om 08:00

Bierbrouwerij Hertog Jan brengt een nieuwe serie documentaires uit. Samen met onderzoeksjournalist Joris Vermeer duiken zij in de verhalen achter het Nederlandse bier. In een reeks van 6 afleveringen worden alle facetten van het brouwen van bier in beeld gebracht.

Passie en kennis

Met zijn geïnteresseerde karakter en passie voor diepgang duikt Joris Vermeer dieper het bierlandschap in. De komende tijd worden er zes korte documentaires uitgebracht. Je wordt meegenomen langs de geschiedenis van bier, de ontwikkeling van bierstijlen, en de onconventionele keuzes voor ingrediënten. Passie en kennis komen bij elkaar.

De reeks wordt afgetrapt met Hertog Jan Enkel. Joris reist met Milan Dams, brouwer van Hertog Jan, af naar de Abdij van Val-Dieu voor de geschiedenis van Enkel bier. Je ontdekt in deze eerste aflevering bijvoorbeeld dat Enkel bier tijdens de Middeleeuwen door de monniken werd gedronken als alternatief voor het vervuilde water. Het lichte bier, met minder alcohol, werd vooral door de broeders zelf dronken en verliet maar zelden de abdij. 

Voor de nieuwe Hertog Jan Enkel hebben de brouwers minder mout gebruikt om een lichter bier te creëren. Na het brouwen is het bier met Mistral & Ella hop gedryhopt. Dit geeft het bier zijn speciale verse, bittere en volle smaak. Hiermee maakt Enkel de abdijreeks met Dubbel en Tripel van Hertog Jan compleet!

Tradities in ontwikkeling

In deze nieuwe serie komen verschillende brouwers en experts aan het woord en worden tradities binnen de bierwereld onder de loep gelegd. Die tradities zijn er vaak met een reden, want bierbrouwen luistert heel nauw: weten wat de beste ingrediënten; de juiste temperaturen en de ideale omstandigheden zijn. Maar als de brouwers van Hertog Jan het idee hebben dat het net iets anders kan, omdat dat een beter bier oplevert, dan zullen ze het niet nalaten. In de documentaires worden dan ook de overwegingen en keuzes die zij maken tijdens het brouwproces op de voet gevolgd.

Na Hertog Jan Enkel duikt Joris Vermeer onder andere  in de verhalen achter Hertog Jan Bastaard, Weizener, Pilsener, en Grand Prestige. De documentaires zijn vanaf deze week te bekijken op NRC media en het netwerk van Wayne Parker Kent. Wij hebben hem hier alvast voor je klaar gezet! Geniet ervan!