Bierkasteel Van Honsebrouck imposant en eigentijds

25 april 2017 om 05:58

Dit keer zakken we met vrienden af naar de stad Izegem in West-Vlaanderen. Voor een bezoek aan het Bierkasteel Van Honsebrouck. Bij aankomst worden we verrast door een nieuw imposant brouwerijcomplex. De buitenzijde oogt modern en heeft weinig weg van een romantisch kasteel uit de Middeleeuwen. Maar eenmaal binnen, achter de muren bevindt zich een samenspel van een aantal indrukwekkende ruimtes zoals een hippe Brasserie, een sfeervolle event locatie, uiteraard de brouwerij met aansluitend een ruim opgezette bierboetiek met speciaalbieren, biergadgets, bierpralines en nog veel meer.

door Carlo de Leeuw

Deze brouwerij met zijn dertig gevarieerde smaakvolle bieren zoals Kasteelbier, Bacchus, Brigant, Filou, Passchendaele, Slurfke en de fruitbieren St. Louis is sinds het ontstaan in 1811 nog steeds het trotse eigendom van het brouwersgeslacht Van Honsebrouck. Uniek aangezien veel brouwerijen tegenwoordig worden ‘opgeslokt’ door commerciële biergiganten. Momenteel heeft Xavier Van Honsebrouck de leiding over deze gloednieuwe brouwerij. Operationeel sinds 2016, waardoor de voormalige brouwerij in Ingelmunster voorgoed de deuren heeft gesloten.
Het zou te veel zijn om de volledige geschiedenis neer te pennen, vandaar dat ik verwijs naar de website van het Bierkasteel.

Barista Chocolade Quad

We worden vriendelijk ontvangen door Eric Deprez, aangezien we even moeten wachten, nemen we alvast een stevig aperitief met een glas Barista Chocolade Quad een donker bier met een smaakexplosie van karamel, geroosterde mouten, chocolade en koffietoetsen (alc. 11%), een stevige instapper alvorens te starten met de rondleiding door de brouwerij.

Eerste Wereldoorlog

Eric Deprez, gids en vriend des huizes, en een carrière als militair is op 56 jarige leeftijd gepensioneerd en gidst nu bezoekers en ondersteund de verkoopploeg. Eric’s hobby is oorlogsgeschiedenis, om 100 jaar Eerste Wereldoorlog te eren, kwam hij op het idee om een concept te schrijven voor het maken van een bier namelijk Passchendaele. Voor het versterken van de Britse troepen rond Passendale en Zonnebeke in 1917 werden Australische militairen hieraan toegevoegd. Zij konden onmogelijk de naam Passendale uitspreken dus schreven ze Passchendaele. Een deel van de opbrengst van dit bier gaat rechtstreeks naar de Stichting voor het onderhoud van oorlogskerkhoven en –monumenten (Flanders Fields).

Degustatie

Na een informatieve en ludieke rondleiding door de Brouwerij en Bierboetiek belanden we in de Brasserie voor een degustatie van verschillende bieren. De blikvanger is de imposante muur met 29 tapkranen. We starten met de Kasteel Rouge een fruitig bier met een overweldigend aroma van zoete kersen afkomstig van de kersen die ook worden gebruikt in de Mon Cheri bonbons. Ook krijgen we de Filou aangeboden, een stevig blond karakterbier gebrouwen met Belgische en Tsjechische hoppen.

Diner en bier

Als afsluiter schuiven we aan voor een diner met gerechten zowel klaargemaakt als gecombineerd met bier, een kleine impressie: Gebakken ganzenlever met Bacchus Kriek gevolgd door een gegrilde Canadese kreeft met Kasteel Tripel en als dessert een Irish Barieta (mix op basis van Barista bier).

De locatie, het uitgebreide bierassortiment, de uitmuntende brasserie (met open keuken) al met al een bezoek meer dan waard.

Bierkasteel Van Honsebrouck

Bierkasteel Van Honsebrouck