Gediplomeerde Bierista’s bezoeken vandeStreek in Utrecht!

29 september 2018 om 08:15

Onze groep Bierista’s bezocht afgelopen vrijdag de brouwerij van de broers Sander & Ronald van de Streek in Utrecht. Ze ontdekten waar het verjaardagscadeautje dat Sander een aantal jaar geleden van zijn familie en vrienden kreeg, ondertussen tot uitgegroeid is… We nemen je mee door ons bezoek aan vandeStreek-bier!

Innovatief op eigen initiatief

De vandeStreek alcoholvrije IPA is ondertussen bijna iconisch te noemen op het gebied van alcoholvrije innovatie in de bierwereld. En dan mag je ook meteen even raden wat het best verkopende van de Utrechtse brouwerij bier is… Juist, de Playground Non Alcoholic IPA. Er gaat zo’n 5000 liter per maand naar ketens en nog minimaal zo’n 5000 liter naar horeca en andere retail.

Maar laten we bij het begin beginnen. Als Bierista ben je onderdeel van onze actieve community. Je kunt dan aansluiten bij allerlei events, launches, workshops en dus ook rondleidingen. Dit keer was het de beurt aan vandeStreek-bier!

Broers in business

De broers Sander en Ronald van de Streek begonnen heel cliché, maar zeker niet minder waar, met maandelijkse brouwsels in de keuken die leidden tot zo’n 2,5 kratje bier per persoon. Met deze bieren leerden de broers vooral alle ingrediënten en mogelijkheden kennen. Welk effect heeft welke hop en wat doen de mouten, hoe verandert dit de smaak en geur van het bier enz. De geslaagde resultaten namen zij dan af en toe mee naar feestjes om iedereen te laten proeven.

Dat viel zo in de smaak dat er al snel twee keer per maand werd gebrouwen. Dat werd één keer per week en zo werd vrijdag 3 jaar lang ‘brouwdag’. Afreizen naar alle brouwerijen in Utrecht, Schijndel en ook Duitsland, waar zij hun bieren brouwden, en veel leren over het vak. En daar groeide naast de productie, ook de droom van een eigen brouwerij.

vandestreek rondleidingDe broers hebben beiden een mooie studie genoten en werkten in de marketing- en consultancy branche. Leaseauto, lunchen en dineren op de bon, je kent het wel. Dat hebben zij beiden ook lang volgehouden, tot in 2015 de droom werd verwezenlijkt en het businessplan op tafel kwam en een investeer aanslot. Eind 2015 zei Sander zijn baan op en Ronald volgde eind 2015.

2016 werd het jaar van voorbereiden om in maart/april 2017 de brouwerij werkend te hebben. Dat begon met de broers en hun eerste werknemer Jorik. Ondertussen bestaat het team uit 13 leden en wordt er bedacht hoe er volgend jaar mogelijk uitgebreid kan worden.

Wist je dat het rode zegeltje dat je op alle vandeStreek etiketten ziet, een subtiele hint naar Utrecht is? Het rode hoekje linkt naar het wapen van Utrecht. Ook krijgt ieder bier een eigen leus in het vakje mee. Let maar eens op, de volgende keer dat je een vandeStreek flesje in handen hebt!

De proef op de som

Na het verhaal achter de brouwerij en een rondleiding door de brouwerij, neemt Sander de groep mee terug naar het entreegedeelte waar een tafel neer is gezet. Leuk weetje, volgend voorjaar kun jij hier zeer waarschijnlijk ook gezellig aanschuiven voor wat borrels op de vrijdagmiddagen/avonden. Maar hier wordt nog aan gewerkt, dus even onthouden! Voor Bierista’s was het tijd om te proeven!

vandestreek alcoholvrije bock

vandeStreek Non-Alcoholic Bock

We beginnen met de gloednieuwe (en allereerste van de wereld) Non-Alcoholic Bock. Nieuwsgierig naar dit alcoholvrije bockbier schenken de Bierista’s in en kijken – ruiken – proeven er op los. ‘Wort’ wordt genoemd, en ook de mouten vallen op. Maar ook meer zoete tonen van rozijntjes en karamel komen voorbij. Het lijkt even wennen, maar de groep is zeer aangenaam verrast! “Dit is de toekomst”, zegt één van de Bierista’s zelf enthousiast. Je moet de alcoholvrije bock dan ook zeker eens proberen! Vanaf deze week ligt hij in de winkels.

vandestreek black bock

vandeStreek Black Bock

Daarna wordt de Black Bock, het net-niet Bockbier van de brouwerij geproefd. Net-niet omdat het bier met 6% net niet het standaard alcoholpercentage van bockbier bevat. Maar wat is tegenwoordig nog standaard!

De Bierista’s zijn erg enthousiast over de gebrandheid in de smaak en de balans van het bier. Het net-niet heeft dus zeker niets met de geuren en smaken van dit bier te maken! Zeker nog een geslaagd nummer!

Bekijk hier alle vandeStreek-bieren en schrijf jouw bierreview op brouwerspagina!

Nieuw winterbier

En dan het laatste bier dat de groep proeft, de nieuwe Four Stroke Quadrupel. Gebrouwen met trappistengist (Westmalle) en een stuk zoeter dan de andere vandeStreek bieren. Het bier is gerijpt op houten vaten en dat proef je terug in de houtige tonen in de geur en de smaak van dit bier. Kruidige aanvullen die zelfs doen denken aan kaneel en koekjes. Sander noemt het dan ook hun nieuwe winterbier. En als we de Bierista’s mogen geloven, ga je daar die koude winterdagen behoorlijk van genieten!

Door Frouke van Loo

Nu wil jij natuurlijk ook nog weten wat dat verjaardagscadeautje voor Sander was toen hij 30 werd… Als Bierista ontdek je dat soort weetjes van dichtbij! Ontdek meer over de Bierista Bieropleiding via deze link, haal je bierdiploma en sluit aan bij de komende events!