Bierista’s ontdekken | DAVO Bieren in Deventer

1 augustus 2018 om 08:00

Zondag 29 juli vond er weer een nieuwe maandelijkse, exclusieve Bierista rondleiding plaats. Dit keer bij DAVO Bieren in Deventer. Een groep van 20 gediplomeerde Bierista’s vond hun weg naar deze hotspot in Overijssel om meer over de brouwerij, de brouwers en natuurlijk de bieren te ontdekken.

Vol verwachting

Als gediplomeerd Bierista hebben de dames en heren in de groep reeds kennis gemaakt met DAVO Bieren. In het bierpack dat na het aanschaffen van de opleiding wordt thuisgestuurd, zit namelijk ook de DAVO Surf Ale. Een frisse India Pale Ale met bittere, kruidige tonen en fruitige aroma’s. Een fijn bier om de smaakcategorie ‘Blond & Krachtig’ mee te ontdekken. De toon is zo dus al meteen gezet!

Vol verwachting neemt de groep Bierista’s plaats op het zonovergoten terras achter de brouwerij. Sommige zijn al eens eerder geweest om hier van de sfeer te proeven, anderen komen van ver en hebben de brouwerij nog niet van dichtbij gezien. Na wat met elkaar te hebben gekletst, het is voor veel Bierista’s ook de eerste keer dat zij elkaar ontmoeten, komt brouwer Arnoud komt ons vol enthousiasme ophalen. Hij neemt ons mee naar een presentatieruimte achterin de brewpub.

DAVO 29 juliBrewpub

De locatie waar de rondleiding plaatsvindt is de brewpub van DAVO. Hier worden alleen bieren gebrouwen die ook hier aan de bar getapt worden. Voor verkoop en distributie buiten de deur, brouwt DAVO haar bieren in de Lindeboom brouwerij. Alles gaat dus direct van de tank, naar de taps. Verser kun je het bijna niet krijgen! Arnoud moet even wennen aan het feit dat hij een beleerde groep bierkenners voor zich heeft, maar het is leuk om te merken dat hij daar graag zijn verhaal op aanpast. 

We krijgen een hele hoop te horen over het ontstaan van de brouwerij, het idee achter de bieren en de toekomstplannen van het team. Leuk detail: bij DAVO is iedereen gelijk. Iedere medewerer is dus eigenlijk CEO van DAVO. Daarom brengen zij sinds kort voor iedere medewerker een eigen bier uit. Het eerste bier in deze serie krijgen wij meteen te proeven. Het is de ‘Sketchy’ voor de artistieke Elena. Om tot een passend bier te komen, vroeg Arnoud welke bierstijl hij voor haar moest brouwen en wat haar favoriete item in huis was. Het werd een zachte lightweight (bijna Session) IPA in het teken van fleurigheid en tekenen. Elena’s favoriete item is namelijk haar schetsboek zonder lijntjes! We proeven een smakelijk en vooral licht bier met licht hoppige, maar vooral bloemige aroma’s. Een smakelijke dorstlesser!

DAVO 29 juli

Van toetje naar bier

Even later krijgen we Kettle Sour Kriek voorgeschoteld. Arnoud vertelt hoe hij tot dit bier is gekomen en hoe lastig het was de juiste smaak voor elkaar te krijgen. “Toen ik hem voor het eerst proefde leek het wel een yoghurttoetje”, zegt hij lachend. De groep is benieuwd wat het dan uiteindelijk geworden is. Het bier is verrijkt met een flinke dosis kersen waar hij de kenmerkende smaak aan over heeft gehouden.

Met 6,7% een redelijk flinke jongen, maar daar merk je in de smaak niets van. Hij is volmondig maar drinkt redelijk makkelijk door. Sommige Bierista’s proeven toch dat yoghurttoetje nog, anderen noemen het aardbeienjam. Toch is iedereen het er over eens. Het is een smakelijk, licht zurig bier met een verfrissende kersen-kick achteraf.

DAVO klassieker

Natuurlijk kan Arnoud het niet laten ons een echte DAVO klassieker te laten proeven: de DAVO Tripel. Dit bier won tijdens de Dutch Beer Challenge in 2017 nog een mooie prijs en is Arnoud’s persoonlijke favoriet. Het is dan ook een zeer smakelijke Tripel! Een gevaarlijk lekkere doordrinker, van de 8,5% merk je vrijwel niet. Een krachtig bier met licht kruidige tonen en een zachte afdronk. We snappen wel waarom Arnoud hier na zijn werkdag even mee kan bijkomen.

DAVO 29 juli

“The Don”

Ter plekke bedacht Arnoud ons het bier in samenwerking met Grolsch te laten proeven. Deze Dunkel Weizen is gebrouwen ter ere van het 1250-jarig bestaan van Deventer dit jaar. Maar hij gaat toch voor een andere special.

De nieuwe St. Dmitri Ivanovitsj Donskoy, oftewel The Don, die hij ons laat proeven is een Russian Imperial Stout verrijkt met Firean whisky. De groep is onder de indruk. De glazen met 10,5% en het zoetige, moutige, verwarmende en zo lekkere Stout bier worden goed bekeken, geroken en gedronken. Het is ineens wel heel stilletjes in de presentatiezaal, dat is een goed teken! De groep geniet overduidelijk van deze smaakvolle whisky-infused Imperial Stout!

Benieuwd naar de beoordelingen? Klik dan hier even door!

Kijkje in de ketelsDAVO 29 juli

Nadat iedereen het bier heeft geproefd en beoordeeld, lopen we richting de ketels. Arnoud vertelt hier hoe de bieren gebrouwen worden en wat er nog allemaal in het vat zit. We krijgen direct uit de tank de Lost Boys Imperial Red Ale te proeven. Een mooi verwarmend bier met een licht zuurtje en wat droogheid in de afdronk. Het is een mooie afsluiter van een leerzame, leuke en interessante middag bij DAVO.

Natuurlijk wordt er nog wat nagepraat en nageborreld op het terras door alle Bierista’s. Eens zien of we een volgende bijeenkomst op de nieuwe locatie van DAVO Bieren kunnen organiseren. Over deze nieuwe locatie en de opzet daarvan lees je hier meer!

Voor alle foto’s van de Bierista rondleiding bij DAVO Bieren kun hier verder gaan naar de fotomap.