Welk bier wordt Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier?

23 november 2017 om 18:41

Welk bier wordt Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier. Op vrijdag 24 november maakt een select gezelschap Bieirsta’s uit welk bier deze titel verdient. Tijdens de finale bij Aperitivo in Leiden komt een shortlist van vijftien bieren op tafel. Deze worden blind geproefd. De uitslag wordt bekend gemaakt op zondag 26 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Grandcafé Pakhuis, eveneens in Leiden.

Een aantal weken terug vroegen wij aan jou welk winterbier je wilde nomineren voor de titel Bierista’s Beoordeelde Winterbier. Enkele tientallen suggesties kwamen binnen. Voornamelijk Nederlandse en Belgische bieren. Het kernteam van Bierista heeft vervolgens een selectie gemaakt van vijftien bieren, waarbij gekeken is naar onder andere smaak, kwaliteit, maar ook naar verkrijgbaarheid. “Onze bezoekers hebben er natuurlijk niks aan als een bier als beste wordt beoordeeld als het vrijwel nergens te krijgen is”, aldus Alain Schepers van Bierista.

Bieren in de finale

Dit zijn de finalisten in willekeurige volgorde:

De jury

Op vrijdag 24 november maken de volgende bierkenners en bierliefhebbers uit welke Winterbier zich een jaar lang Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier mag noemen. Deze Bierista’s proeven blind. Dat betekent dat ze geen idee hebben welk bier ze proeven. Dit zijn de Bierista’s aan de finaletafel:

 • Marc Vink
 • Rutger Bronsveld
 • Piet Tuinema
 • Bibi Boom
 • Willem van Rooij
 • Bas Schampers
 • Frouke van Loo
 • Pepijn van der Waa
 • Yvonne van Houtum
 • Mark van Bergen
 • Guido BinkWinterbier Winterbier is een biersoort die niet heel duidelijk is gedefinieerd. Winterbier – vaak over een kam geschoren met Kerstbier – is een krachtig bier, waar veelal kruiden aan zijn toegevoegd. Kruiden die veel in Winterbier voorkomen zijn kaneel, nootmuskaat, sinaasappelschil, anijs en kruidnagel. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6,5 en 12%.

  Winterbier versus kerstbier

  Van oudsher is er een klein verschil tussen een winterbier en een kerstbier. Tegenwoordig noemen brouwers hun bier toch het liefst winterbier. Kerstbier verkoopt tot Kerstmis en daarna wordt er spreekwoordelijk geen fles meer verkocht. Noem je je bier winterbier, dan sta je tot en met februari in de belangstelling.

  Cadeautje van de brouwer

  Tijdens de vele gesprekken over winter- en kerstbier kwamen enkele mooie verhalen naar boven. Een van de verhalen vertelt dat sommige kerstbieren ooit bedoeld waren als cadeautje van de brouwer aan zijn vaste klanten. Voor Kerst werd dan een bier gebrouwen met extra grondstoffen voor dezelfde prijs als het reguliere bier. Daarmee zei de brouwers ‘dank je wel’ tegen zijn trouwe afnemers. Dit is onder andere de story achter Dobbel van Palm.

  De uitslag

  De uitslag wordt bekend gemaakt op zondag 26 november in Grandcafé Pakhuis in Leiden. Tijdens deze feestelijke middag, die om 15.00 uur begint, wordt tevens het nieuwe huisbier – de Rebel Blond – van de Rebel Horeca Groep gepresenteerd. Wil je hierbij zijn? Dat kan! Stuur een mail naar info@bierista.nl. Let op: vol is vol.

  Powered by Hopt.nl

  De verkiezing Bierista’s Beste Beoordeelde Winterbier wordt mede mogelijk gemaakt door Hopt.nl, de nr. 1 in online speciaalbier.
  Hopt Winterbier