Bierista Twan lanceert een nieuwe bierkalender!

4 december 2018 om 08:00

De betere Nederlandse boekhandels en slijterijen zijn de afgelopen dagen overladen met exemplaren van de bierkalender van Bierista Twan Dohmen. De kleurrijke kalender staat vol met de laatste informatie op biergebied. Gaaf als een lid van onze community weer iets moois aan ons bierlandschap toevoegt!

De eerste bier(verjaardags)kalender ‘Land van Cuijk/Gennep’ ligt vanaf nu in de winkels. De uitgever en samensteller is journalist, schrijver en bierkenner Twan Dohmen. De trotse Bierista heeft al zijn bierkennis en passie voor ons favoriete gerstenat verwerkt in deze kalender. Wat dacht je van beschrijvingen van de brouwerijen in Cuijk, Boxmeer, Mill, Grave en Gennep? Natuurlijk zit de kalender vol met nog veel meer bierige info.

Een tipje van de sluier

De laatste bierbrouwer in de regio stopte in 1960, dat was Cevelum in Cuijk. Meer dan een halve eeuw bleef de roerstok onaangeroerd. Langzaam lijkt het tij te keren en ontstaan nieuwe initiatieven. Zo was De Blauwe Knoop in Mill het eerste nieuwe brouwcollectief in het Land van Cuijk inhakend op de groei van speciaalbieren in ons land. Hun bieren zijn genoemd naar illustere, bekende dorpsgenoten. De vier brouwers maken hun bieren in Kasteel Tongelaar.

Ook Ed Linnenbank van het Graafsch Genot brouwt ook al weer enkele jaren. Eerst aan huis, tijdelijk in Wijchen en nu weer in een schuurtje in de tuin. Hij heeft vergevorderde plannen voor een Stadsbrouwerij in een voormalige kapel aan de Oliestraat in de oude kern van Grave. 

Bestellen maar

Je denkt misschien; krijgt elk dorp en stad in het Land van Cuijk en Gennep weer zijn eigen bierbrouwerij? Het begint er op te lijken! Achille van der Westerlaken – zoon van Boxmeers laatste bierbrouwer – heeft bijvoorbeeld brouwerij Cambrinus afgelopen jaar weer nieuw leven ingeblazen. Dit en nog veel meer ontdek je in de bierkalender van Twan.

De kalender kost €9,95 en is zoals gezegd in de betere slijterijen en boekhandels in ons land te krijgen. Bestellen kan ook via de auteur door een berichtje te sturen (met vermelding van aantal en adres) naar twan.dohmen@gmail.com.