Bierig smullen met Han Hidalgo || De Grassi Swordfish

18 februari 2018 om 08:00

Bierista Han Hidalgo heeft weer een mooie bier & food combinatie voor ons klaar gemaakt. The Swordfish drink je met een niet te zwaar gehopte Pilsener, Session IPA of Blond bier tussen 5 en 7%. Op de achtergrond draai je het nummer Swordfish van Alex de Grassi.

Door Han Hidalgo

Swordfish 1978

Gitarist Alex de Grassi heeft het nummer ‘Swordfish’ in 1978 opgenomen. Dit melodieuze nummer komt voor op zijn eerste album, genaamd ‘Turning: Turning Back’. Alex is een groot improvisator die bekende en minder bekende nummers extra kleur geeft. Virtuositeit wisselt hij af met melancholische interpretaties met een poëtische inslag. ‘I create patterns and set up rhythms like a percussionist would’, aldus Alex in een interview in Innerviews (Music Without Borders) uit 1998.  Wie goed naar zijn vertolkingen luistert, voelt aan wat Alex met deze uitspraak bedoelt. Naast de vele optredens, organiseert Alex ook workshops en masterclasses op vooraanstaande muziekscholen zoals onder meer Berklee School Of Music en Crown Of The Continent. Zijn publicatie ‘Alex de Grassi Fingerstyle  Guitar Method’ uit 2012 is een inspirerende bron voor velen.

Ingrediënten voor vier personen

  • 4 zwaardvisfilets, elk 125 gram
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine teentjes knoflook, uit de knijper
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
  • Peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze

Bestrooi de zwaardvisfilets licht met zout en laat ze even kort rusten. Dan in een schaal de licht gezouten zwaardvisfilets in een mengsel van olijfolie, vers citroensap en geperste knoflook gedurende 2 tot 3 uur marineren. Keer de filets af en toe even om. De geperste knoflook zoveel mogelijk met keukenpapier verwijderen. Op een hete grillpan, onder de grill van de oven of op de barbecue in een visklem lichtbruin (met een ruitmotief) roosteren en af en toe omdraaien.

Sprenkel wat druppeltjes olijfolie over de zwaardvisfilets en garneer met fijngeknipte bladpeterselie, vergezeld van gekookte aardappelen en een salade met tomaat, komkommer en sliertjes wortel.

Aanbevolen bieren: Pilsener (niet te zwaar gehopt), Session IPA, witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

Swordfish: Alex de Grassi: Turning: Turning Back; Windham Hill 1004.