Natasja geniet op het Bieren Festival in Delft

10 juli 2017 om 19:28

Vandaag breng ik een bezoek aan het Nederlandse Bieren Festival in Delft. Net zoals vorig jaar is het weer met zo’n zonnetje top geregeld en ook over de aanwezige brouwerijen niets te klagen.

door Natasja Bokschoten

Het festival dat plaats vindt op het Vrouwjuttenland ligt prachtig gesitueerd aan de gracht die dateert rond 1432. Een mooie locatie voor een bierfestival, waar behalve bieren ook sigaren een specialiteit blijken te zijn.

Lost & Found

Aangezien het nog redelijk vroeg op de dag is besluit ik om maar te beginnen met een black coffee IPA van Kompaan. Het is een mooi bier met een stevige body en een alcoholpercentage van 4,5% wat zeker niet te zwaar is om mee te beginnen. Bij de geur komt heel duidelijk de koffie naar boven terwijl in de smaak vooral de hop de boventoon voert. De gebrande koffie is meegenomen tijdens het dry-hoppen en dat proef je heel goed terug. Lekker met een croissant!!

Tess

Een witte wijn saison, dat belooft wat te worden!! Met 5,0 % alcohol is dit een goede tweede als opbouw voor wat komen gaat. Het is een gefermenteerde saison op witte wijn vaten en dat is te proeven! Ook is er gebruik gemaakt van Hallertau Blanc hop wat zorgt voor een bloem- en fruitachtig aroma wat erg goed naar voren komt in de smaak. Heerlijk voor bij de lunch met een frisse salade.

Cock of the rock

Het mooie van een bierfestival is dat je altijd nieuwe bieren tegenkomt zo ook de Inca Purple Ale van brouwerij Raven Bone Hill. Dit bier betreft een collaboration met brouwerij Ramses. Er is gebruik gemaakt van quinoa voor stevig schuim en paarse maïs wat de bijzondere kleur geeft aan het bier. Een fris, stevig bier met een zoetje en wat bitters maar het geheel is mooi in balans en met 7,2% alcohol niet overdreven zwaar en heerlijk voor bij de borrel met wat jong belegen kaas.

3565BC Burnside

Echt andere koek is de 3565BC BA Porter Jack Daniels van brouwerij vandeStreek bier uit Utrecht. Met zo’n 11% dus een echt zware jongen. De geur deed me denken aan port maar de smaak was daadwerkelijk een explosie waarin je heel goed de whisky-tonen kon waarnemen. Een mooi en complex bier, echt een bier om van te genieten en te blijven proeven en zeer zeker geschikt voor lange zomeravonden waarvan je hoopt dat er geen einde aan zal komen.

Hellegijt American Oak

Om het vorige bier te overtreffen moest er echt nog iets heel spectaculairs uit de kast komen en dat kwam er! Van brouwerij de Natte Gijt het bier genaamd de Hellegijt American Oak. Het is een Russian Imperial Stout gerijpt op Amerikaans eikenhouten vaten. Op zich zijn er daar meer van maar Delft zou Delft niet zijn als ze er niet iets bijzonders bij bedacht hadden namelijk een sigaar die er perfect bij past! De longfilter Olivia serie G is er bij gekozen door Van Renssen Sigaren uit Delft. Het bier zonder de sigaar is een echt genietbier voor op de late avond met tonen van chocolade, koffie en vanille maar met de sigaar wordt het bier frisser, milder, rozijnen komen meer als smaak naar boven terwijl het beetje wrange van de mout op de achtergrond verdwijnt.

Sigaren en bier, zal het een nieuwe trend worden of is het een hype? Dat het iets met het bier doet is een ding wat zeker is want de smaak verandert compleet. Lang werden sigaren alleen gelinkt aan whisky’s en andere gedestilleerde dranken maar het heeft nu ook zijn intrede gedaan in bierland. There is more to come.