Bierdiner Groningen: van helse klus tot hemelse avond

8 april 2016 om 16:45

Bierfestival Groningen is geopend met een bierdiner voor zeshonderd gasten. De Martinikerk in Groningen was voor de gelegenheid omgetoverd tot een groot en sfeervol restaurant. De organisatie van het Bierfestival Groningen en restaurant ’t Feithhuis hebben een huzarenstukje geleverd, dat vraagt om herhaling.

Bierfestival Groningen is in een paar jaar uitgegroeid tot misschien wel het mooiste bierfestival van ons land. Brouwers uit binnen- en buitenland komen maar wat graag naar de provinciehoofdstad om hun speciaalbieren te presenteren. Het publiek komt massaal naar de prachtige locatie, de Martinikerk, om de bieren te proeven. Massaal is niet overdreven, want alle beschikbare kaarten gingen van de hand. Verspreid over drie sessies in twee dagen hebben we het dan over vele duizenden bierliefhebbers.

Bierdiner

Voor het eerst is er dit jaar een bierdiner aan het programma toegevoegd. Op de avond voorafgaand aan het festival werden zeshonderd gasten verwacht voor een zeven gangen-diner, waarbij voor elke gang een bijpassend speciaalbier werd uitgezocht. “Toen we dit plan bedachten hoopten we dat we 100 tot 150 gasten zouden mogen verwelkomen. Al gauw bleek dat te conservatief gedacht. In de kerk kunnen we maximaal plaats bieden aan zeshonderd gasten. En die waren er ook”, aldus de organiserende horeca-ondernemer Maik van Heerd.

Bierhoofdstad van Nederland

Voorafgaand aan het diner ontstond een lange rij voor de kerk. Dat hebben ze in Groningen al lang niet meer meegemaakt. In de rij werd ontspannen gekeuveld, maar was toch ook wel een lichte spanning voelbaar ‘wat gaan we meemaken vanavond’. Bij het betreden van de kerk kwam voor velen de eerste grote verrassing. De kerkbanken hadden plaats gemaakt voor ronde tafels, prachtig ingedekt door talloze kaarsen verlicht. Burgemeester Peter den Oudsten had de eer het diner te openen. Hij sprak vanaf de kansel de profetische woorden dat Groningen binnenkort de bierhoofdstad van Nederland wordt.

Waddenkabeljauw met geuze

Het eerste gerecht was een rolmops van gepekelde waddenkabeljauw. Bierspecialist Melissa Cole had daarbij een geuze bedacht van Brouwerij Van den Broek. Dit frisse, zure bier vormde een aangename combinatie met de rolmops van kabeljauw met venkel en dressing van riesling.

Parelgortcurry – Kon Minder

Een diner serveren voor zeshonderd gasten is een uitdaging. Als een militaire exercitie voerde de zwarte brigade hun taken uit. Zo kwam de tweede gang vlot na de eerste op tafel. Een Groningse pargelgortcurry werd door de gasten genoten met daarbij de bekroonde Kon Minder van Bax Bier uit Groningen.

Vechter Brouwerij

Een riftkoekje met drie structuren van bloemkool was een aangename kennismaking. De bloemkool met bite was een prachtige combinatie met de Saison van Vechter Brouwerij. Het bier en bloemkool waren perfect in balans, een match waar biersommelier Melissa Cole en de partijen achter de gerechten (Restaurant ’t Feithhuis, Dutch Cuisine en chef Albert Kooy) naar op zoek zijn.

Golden Raand Amber

Jaap Lindeman van Stadsbrouwerij De Kromme Jat is een voorstander van bier met weinig koolzuur aan tafel. Zijn Golden Raand Amber heeft veel smaak en weinig bubbels. Het vormde een uitstekende pairing met de maki van groene kool en spitskool met makreel en wortel gember-jam. De makreelsmaak won de strijd van het bier, maar de combinatie van de kool met de amber was top.

Grutte Pier en kippenvleugel

Elke brouwer presenteerde zijn bier vanaf de kansel. Frans Filius beklom met het zwaard van de Friese volksheld Grutte Pier, tevens naamgever van zijn brouwerij, het spreekgestoelte. Daar kondigde hij het vijfde gerecht aan, een gebraden kippenvleugel met witlof gegaard in Grutte Pier Tripel met morille crème. Opnieuw een schot in de roos.

Hachee en milk stout

Als zesde gang werd een hachee uitgeserveerd, dat als zwaarste gerecht gold. De sukade van Groninger Blaarkop met een saus van milk stout was voortreffelijk. De partner, de Milk Stout van de nieuwe Groningse brouwerij Martinus in samenwerking met de Groningse brouwers, was wat minder sterk. De aroma’s van koffie en chocolade waren veelbelovend, maar waar je een zachte romigheid zou verwachten zette het bier een plakkerige zoetheid op de voorgrond.

Zwaargewicht uit Bronckhorst

De grote finale was een dessert van chocoladetaart met mascarpone crème, tuile met fleur de sel en tijm-karamelsaus. Alleen de naam doet je al watertanden. Het zicht op het prachtige opgemaakt gerecht was al fantastisch. Het bier ernaast was de Bronckhorster Midnigtporter, met 11% sowieso al een ferme knaap. Nadat deze een tijd op een whiskeyvat had gerijpt kwam daar nog een procentje bij. De smaak was heftig en overweldigend, een bier voor de ervaren bierdrinker. Een zeer waardige afsluiting voor dit grootste bierdiner ooit in Nederland gehouden.

Conclusie

Het bierdiner was vooraf een gewaagd experiment. Hoe ga je zeshonderd bierliefhebbers op hun wenken bedienen en overtuigen dat je met bier en spijs minstens net zulke mooie combinaties kunt maken als met wijn. Logistiek was alles onder controle. Met veel discipline en structuur werden de gerechten uitgeserveerd. De gastheer of gastvrouw aan elke tafel zorgde ervoor dat het gasten aan niets ontbrak.

Martinikerk

De combinaties en de gerechten waren op zeer hoog niveau. Biersommelier Melissa Cole en chef-kok Albert Kooy hebben elkaar duidelijk gevonden. Dat leverde een geweldige avond op. Dan hebben we het nog nauwelijks gehad over de locatie. Zo’n bierdiner in de prachtige Martinikerk geeft zoveel sfeer en extra beleving. Het was ongetwijfeld een helse klus om de hemelse diner te organiseren. Het is voor alle bierliefhebbers en Bourgondiërs te hopen, dat dit diner uitgroeit tot een traditie!

 

Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.001 Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.002 Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.003 Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.004 z
Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.007 Bierista_Bierfestival_Groningen_2016.008

Bierdiner Bierfestival Groningen

Bierdiner Bierfestival Groningen

Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.001 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.002 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.003 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.004 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.005 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.006 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.007 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.008 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.009 Bierista_Bierdiner_Groningen_2016_Arvid.010