Bierderij Waterland maakt Noord-Holland weer een hopspot rijker!

2 juni 2018 om 08:10

Donderdag 31 mei werd Brouwerij en proeflokaal Bierderij Waterland geopend voor genodigden. Vanaf vrijdag 1 juni is deze biologische hopspot officieel geopend voor het publiek!

Puur en biologisch

Sinds 2015 brouwt Bierderij Waterland biologisch bier met grondstoffen die zijn geteeld door bevlogen biologische boeren in binnen- en buitenland. De nieuwe brouwerij met proeflokaal is gelegen aan Galgeriet 4 aan de haven van Monnickendam. Bierderij Waterland is de eerste bierbrouwerij van Noord-Holland met een volledig biologisch assortiment. De brouwerij is gevestigd in een sfeervol gerenoveerde loods van 800 vierkante meter met zonneterras aan de haven van het historische havenstadje Monnickendam. 

In de eigen brouwerij worden telkens nieuwe soorten biologisch bier gebrouwen. In het proeflokaal is plaats voor maar liefst 120 gasten, om in een unieke en gezellige sfeer bieren te proeven. Natuurlijk met bijpassende gerechten van de uitgebreide menukaart. Bierderij Waterland bevat naast de brouwerij en proeflokaal ook een ambachtelijke in-house worstenmakerij, broodbakkerij en koffiebranderij!

Voor ieder wat wils

Burgemeester Luzette Kroon van de Gemeente Waterland verrichtte donderdag 31 mei de officiële openingshandeling samen met oprichters Kristian Kieft en Frank Dutman. De twee heren, Kristian en Frank, spelen met Bierderij Waterland in op de toenemende vraag naar eerlijke, biologische streekproducten. Ook niet-bierdrinkers komen hier aan hun trekken en kunnen bijzondere biologische wijnen en sapjes proeven. ‘We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de pure smaak van Waterland en hebben bewust gekozen voor volledig biologische ingrediënten’, aldus de oprichters.

Proefdagen

Tot en met donderdag 13 juni aanstaande bieden de brouwers de bezoekers elke dag bij binnenkomst een ander ‘proefglaasje’ aan van één van de dertien biologische bieren op de tap. Gasten krijgen zo de gelegenheid om kennis te maken met de speciaalbieren en hun mening te geven over de smaak. Zo betrekken de brouwers het publiek bij de verdere ontwikkeling van het assortiment.

Natuurlijk brachten een aantal Bierista’s een bezoekje aan de opening van Bierderij Waterland.

Bierista Christiaan:

“De opening van Bierderij Waterland was absoluut top. De inrichting van de lokatie, die je binnenloopt door een opengewerkte twintigvoetscontainer is prachtig; het meubilair, de houten kratjes aan een snoer die dienstdoen als lampenkap, de prachtig betegelde tap met dertien kranen met daar rondomheen een handgemaakte bar als centrale blikvanger, en verder een diversiteit aan meubels, van picknickbankjes tot hoge stoelen tot luie bankstellen.

De feitelijke brouwerij is heel mooi verwerkt in dit interieur. De glazen achterwand heeft mooi zicht op de beide ketels en filterkuipen, en vanaf de galerij, bovenaan de trap, zijn ook de vergistingstanks mooi te zien.

Verder is het shop-in-shop-concept erg leuk; de bakker die bierborstel herverwerkt tot brood, de koffieimporteur die hun eigen Tanzaniaanse bonen importeert en over een week of twee in house gaat roosteren (de koffiebrander is nog per boot onderweg vanuit China) en de worstmaker, die allen ook het restaurantgedeelte van de Bierderij bevoorraden.

De enige die helaas geen vaste plek in de loods heeft maar wel aanwezig was hier was Simone van The Cheese Shop uit Marken. Zij deed hier aan sampling van een heerlijk met Marker Maagd verrijkt bierkaasje. De kaas heeft jammer genoeg geen bio-keurmerk en past daardoor niet in het concept van de Bierderij, maar eiland Marken is vlakbij en daar is het kaasje goed verkrijgbaar.”

Bierista Mario:

Brouwerij en proeflokaal Bierderij Waterland is gevestigd in een prachtige locatie  aan de haven in Monnickendam. Heel mooie ontvangst en korte rondleiding door brouwerij en proeflokaal die heel sfeervol en mooie ingericht zijn. Bierderij Waterland bevat ook een ambachtelijke in-house worstenmakerij, broodbakkerij en koffiebranderij. Oprichters Frank Dutman en Kristian Kieft geven na een korte aftrap een rondleiding waarin zij uitleg hebben gegeven over het bedrijf en over biologisch bierbrouwen.