Biercultuur bloeit, maar waar zijn de vrouwen en de allochtonen?

7 april 2015 om 13:01

Een mijlpaal in de Nederlandse biergeschiedenis! Zo kun je de inschrijving van de 300ste bierbrouwerij in Nederland wel noemen. De site Cambrinus heeft een overzicht van alle brouwerijen in ons land.

Koude en warme brouwerijen

In de brouwerijen dient wel onderscheid te worden gemaakt. Het merendeel van de 300 brouwerijen zijn koude brouwerijen, ofwel bierbrouwers zonder eigen ketels. Deze brouwers huren brouwcapaciteit van warme brouwerijen, brouwerijen met eigen ketels.

Het bereiken van de mijlpaal wil geenszins zeggen dat de top nu bereikt is. De verwachting is dat dit aantal de komende periode nog flink gaat stijgen. Waar het plafond ligt? Wie het weet mag het zeggen! Ik zie nog nog voldoende groeipotentie, zowel aan de productiekant als aan de consumptiekant. De vraag naar speciaalbier zal fors blijven stijgen. Nog maar een relatief kleine groep is op de hoogte van de speciaalbierrevolutie en kent de smaken en de mogelijkheden. Steeds meer consumenten zullen hun wijntje of pilsje overslaan en een speciaalbier proberen.

Nederland pilsland

Nederland staat vooral bekend als pilsland. Wij exporteren grote hoeveelheden pils over de hele wereld en daar zouden we als Nederlanders best wat trotser op mogen zijn, zo zei Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, onlangs nog in de talkshow van Bierista.

Behalve fraaie pilseners bloeit ook onze speciaalbiercultuur als nooit tevoren. Er worden kwalitatief fantastische speciaalbieren gebrouwen en de Nederlandse brouwers experimenteren er op los met bijvoorbeeld houtlagering en met bijzondere toevoegingen. Ons land is wat dat betreft een stuk kleurrijker dan onze buurlanden, waar traditie nog steeds hoogtij viert.

Brouwen is een vak

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook nog de nodige zaken verbeterd kunnen worden. Met het toenemende aantal brouwerijen, stijgt ook het aantal gelukzoekers. Liefhebbers die denken met hun hobby een centje bij te kunnen verdienen. Brouwen is echter een vak. Helaas verschijnen er behalve kwalitatief uitstekende bieren ook steeds meer slechte bieren. Dat is een serieus risico voor de verdere ontwikkeling.
Als ik kijk wat er nu gebeurt, dan staat de bierliefhebber nog wat moois te wachten. De groei zet zich de komende periode nog door. Hopelijk pakken ook meer allochtonen en vrouwen de roerstok op. De bezetting aan de ketels bestaat vooral uit mannen. De gemiddelde leeftijd van deze brouwers is de laatste jaren wel flink gedaald. Het zou toch mooi zijn als er meer vrouwen aan het brouwen slaan? En allochtonen, waar zijn jullie? Tuurlijk, voor menigeen staat het geloof bier brouwen en drinken in de weg, maar er zijn er toch ook die wel de mogelijkheden hebben om te brouwen en om bier te drinken?

Als vrouwen en zeker ook meer allochtonen hun moutstort zouden doen, dan krijgt onze toch al bloeiende biercultuur nog meer kleur.

– Alain Schepers –