Bierbrouwer Jan Kraan brouwt eigen bier: Kraanwater 8.2

17 oktober 2013 om 10:03

BODEGRAVEN – Wie aan Bodegraven en bier denkt, denkt aan Brouwerij De Molen. Maar er is inmiddels nóg een Bodegraafse brouwerij actief. Jan Kraan, eigenaar van de Speciaalbierwinkel en Studio Crane, brouwt sinds kort zijn eigen bier: Kraanwater 8.2, dat nu op tap is bij Buren van de Raad, op fles bij In ’t Bonte Varken en te koop in Jan’s winkel.

Jan is zo’n tien jaar amateurbrouwer en de afgelopen vijf jaar werkte hij aan zijn eigen bier: Kraanwater 8.2. Uren en uren heeft Jan in zijn werkplaats aan het recept gewerkt en het bied verbeterd. “In januari was het naar mijn zin en was ik tevreden met de smaak. Kraanwater 8.2 was een feit”, vertelt Jan.
Als amateur-brouwer mag je je bier niet verkopen, vandaar dat Jan in mei Brouwerij Kraan heeft opgericht. Vervolgens is hij Kraanwater 8.2 gaan bottelen en in juli was waren de eerste Kraanwaters in zijn winkel verkrijgbaar. “Ik had 150 liter als proef gemaakt, maar dat was binnen vier weken uitverkocht. Het was direct – boven verwachting – een groot succes.”
Jan vertelt wat het geheim is. “Kraanwater 8.2 is een stevige blond, waar je rustig van moet genieten. Het heeft een alcoholpercentage van 8.2 procent en is een beetje op de Belgische manier bereid. Het bier is lekker bruisend, zeker van de tap. Het heeft een frisse afdronk en kruidige nasmaak. Ik vind het lekker, maar het is afwachten wat een ander ervan vindt. Gelukkig valt het in de smaak. Ik heb daarom direct 180 liter bijgemaakt en nu 1.000 liter. Kraanwater 8.2 is nu ruimschoots verkrijgbaar bij mij in de winkel. Maar extra leuk is het dat Buren van de Raad het op de tap en In ’t Bonte Varken op fles verkopen. Verder ben ik bezig met een biercafé in Woerden en restaurants en verkooppunten van streekproducten in het Groene Hart. Er is veel vraag naar Bodegraafs bier.”
Voor Jan is Kraanwater 8.2 het begin van een eigen range. “Ik ben nu bezig met Kraanwater 6.2, een bitter, dat hopelijk in februari klaar is. Verder heb ik plannen voor een pilsachtige 5.2, een 7.2, een tripel 9.2 en een quadrupel 10.2, maar dat kan nog een paar jaar duren. Eerst richt ik me op Kraanwater 8.2. Ik hoop dat die bij iedereen net zo in de smaak valt. Wie benieuwd is, kan ervan genieten van Buren van de Raad, In ’t Bonte Varken of thuis.” Alle Kraanwaters hebben hetzelfde logo, geïnspireerd op het voormalige gemeentewapen van de gemeente Bodegraven. De laurierbladeren zijn vervangen door gerst en de scheppen door roerstukken. Ook het .2 geeft het bier een eigen gezicht. Kraanwater 8.2 is bij de Speciaalbierwinkel verkrijgbaar voor 2,45 euro en in oktober voor 2,20 euro.

Speciaalbierwinkel
Jan is sinds begin dit jaar eigenaar van de Speciaalbierwinkel aan de Overtocht, waar hij uitsluitend Nederlands bier verkoopt. “Mijn missie is negenhonderd verschillende Nederlandse bieren in mijn winkel te hebben. Ik heb er nu ruim vierhonderd en hoor regelmatig dat mijn winkel uniek is. De vraag naar speciaalbier groeit en mijn klantenkring ook. Ik krijg bierliefhebbers van heinde en verre in mijn winkel. Ook tijdens het Bierfestival van De Molen liep het storm. Ontzettend leuk.”

bron: www.deweekkrant.nl