Bierbrouwer Gulpener treedt toe tot branchevereniging Craft

29 juni 2017 om 20:43

In de branche van kleine onafhankelijke Nederlandse bierbrouwers is Craft met ruim 160 leden inmiddels een gevestigde naam. De branchevereniging blijft zich richten op de kleine brouwers, maar verwelkomt per 1 juli ook familiebrouwerij Gulpener.

De Limburgse bierbrouwerij is daarnaast al jaren lid van Nederlandse Brouwers, de koepelorganisatie van de grootste bierbrouwers van Nederland. Gulpener is de eerste brouwerij die lid is van Craft én van de Nederlandse Brouwers.

Onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid en passie voor het brouwen van mooie bieren is een overeenkomst die Craft met al haar brouwers deelt; ook Gulpener koestert de vrijheid om als brouwer een eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. Een uitstekende basis voor een mooie samenwerking! Nog meer kleur

Craft heeft het afgelopen jaar een flinke professionaliseringsslag gemaakt, onder andere zichtbaar in evenementen als de Dutch Craft Beer Conference begin dit jaar. De aandacht voor craftbier van eigen bodem groeit, zo blijkt ook uit de aansluiting van Gulpener bij dit brouwerscollectief. “Wij zien dit als een erkenning en versterking van onze professionaliteit en zijn dan ook zeer blij met de toetreding van Gulpener”, stelt Jitze Vellenga, verenigingsmanager van Craft. “We zien er naar uit om samen met Gulpener nog meer kleur aan het bierlandschap te geven.” Leden van Craft hebben de volgende eigenschappen in het DNA: Onafhankelijk, Authentiek, Eerlijk en een beperkt brouwvolume (max. 1 miljoen hectoliter). Het DNA van Gulpener sluit hier naadloos op aan, zo constateerden Michel Ordeman en Paul Brouwer die namens het bestuur samen met Vellenga een bezoek aan de Limburgse brouwerij brachten.

Vreemde eend in de bijt

Paul Brouwer, die binnen het bestuur verantwoordelijk is geweest voor het opstellen van de toelatingseisen, zegt hierover: “Omdat Gulpener qua omvang een beetje een vreemde eend in de bijt is, zijn we met deze aanvraag extra zorgvuldig omgegaan. Maar uit ons bezoek bleek al snel dat Gulpener aan alle eisen voldoet en de prioriteiten en ambities van Gulpener erg goed passen bij onze vereniging.” Belevingscentrum

Jan-Paul en Maartje Rutten van de brouwerij gaven in gesprekken met Craft aan dat pilsner een belangrijk product voor Gulpener blijft, echter ligt de focus de laatste jaren vooral op speciaalbier. Dat bepaalt bijna 50% van het geproduceerde volume. Ook de ontwikkeling van een bierkennis- en belevingscentrum, het Gulpener BrouwLokaal, met onder andere een microbrouwerij is volledig gericht op het experimenteren met smaken, stijlen en grondstoffen. Dit met als doel een bijdrage te leveren aan de speciaalbier-cultuur.

Duurzame regionale overtuiging

Directeur Jan-Paul Rutten: “Onze passie ligt bij het brouwen van speciaalbieren. Gulpener voelt zich al jaren onderdeel van de Craft-ontwikkeling in Nederland. Door de komst van onze brouwmeester Steven van den Berg is deze ontwikkeling nog eens extra bekrachtigd. We doen dat op onze eigen wijze, door bewust om te gaan met 192 jaar rijke geschiedenis en te ondernemen vanuit een duurzame, regionale overtuiging. Heel tof dat we ons nu mogen aansluiten bij Craft. Met gepaste trots kijken we er enorm naar uit om samen met de andere Craft-brouwers van Nederland de biercultuur van ons land verder te ontwikkelen.”


Over Craft

Craft is de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers. De vereniging is in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC) en in 2016 gewijzigd in Craft. Craft heeft inmiddels meer dan 160 leden en promoot en behartigt de belangen van haar leden richting markt, media en politiek. Over Gulpener Bierbrouwerij


De brouwer uit Gulpen brouwt haar zestien speciaalbieren op duurzame wijze met hop uit eigen hoptuin, gerst van boeren uit de regio en water van eigen bronnen. Als Vrije Brouwer en onafhankelijk familiebedrijf volgt Gulpener sinds 1825 haar hart, vaart de brouwerij haar eigen koers en doen ze wat goed voelt. Gulpener gaat continu het experiment aan om op vernieuwende wijze de smaak van bier te  verrijken.