Bier van de Week | Gouden Carolus UL.T.R.A.

6 juni 2018 om 08:00

Brouwerij Het Anker lanceert de Gouden Carolus UL.T.R.A. met maar 3,7% alcohol. De bekroonde Gouden Carolus reeks van de brouwerij in Mechelen heeft er zo een fraaie, laag alcoholische variant bij. Als winnaar van vele prijzen en onderscheidingen kan het niet anders dan dat wij dit nieuwe pareltje uitroepen tot ‘Bier van de Week’.

Gouden Carolus Classic

De Gouden Carolus Classic van brouwerij Het Anker wordt gezien als één van de beste bieren ter wereld. Dit bier combineert de warmte van wijn met de frisheid van bier. Dit is een karaktervol bier, waar je elke keer weer op terugkomt. Dat er van dit bier een laag alcoholische variant is uitgebracht is dan ook iets waar wij zeer enthousiast van worden!

Dit nieuwe bier is dus de Gouden Carolus UL.T.R.A. UL.T.R.A. is kort voor ‘Ultimate Taste, Reduced Alcohol’. Hiermee brengt de Mechelse stadsbrouwerij een smaakvol Belgisch bier met een lager alcoholvolume uit, namelijk met 3,7%. Het bier het heeft 3 weken gelagerd om toch zijn volle smaak te krijgen. Daarnaast hergist dit bier na het bottelen nog op de fles.

Het Anker is een familiebrouwerij die al 5 generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof van Mechelen. In Stokerij De Molenberg, de 17e-eeuwse familiehoeve en stokerij in Blaasveld, wordt er op basis van het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel ook verfijnde Belgische whisky gestookt. De Gouden Carolus Single Malt vormt het perfecte huwelijk tussen de twee familietradities van brouwen en distilleren. De brasserie, het brouwerijhotel en het uitgebreide belevingsaanbod staan garant voor de ultieme Mechelse bierbeleving.

Een lange zoektocht

Na een zoektocht van meer dan 2 jaar is het bier nu dan eindelijk verkrijgbaar! Eigenaar van de familie brouwerij, Charles Leclef, zegt hierover: “In de periode dat pilsbieren wereldwijd de norm werden en kleine brouwerijen werden overgenomen door de grote reuzen, redde mijn grootvader Charles Van Breedam de brouwerij van een faillissement door de moedige beslissing om te stoppen met het brouwen van pilsbieren en te focussen op Belgische speciaalbieren. Het Anker kon zich differentiëren met kwaliteitsvolle bieren met een hoger alcoholvolume.”UL.T.R.A.

Ondertussen is brouwerij Het Anker niet meer weg te denken uit het bierlandschap en bij menig bierliefhebber groots geliefd. De bieren van de brouwerij zijn dan ook al vaak onderscheiden en verkozen tot de beste in hun soort. Toch is het voor de brouwers nooit het doel geweest perse hogere of lagere alcoholpercentages door te voeren.. Het Anker blijft er steeds naar streven om kwaliteit te leveren en te blijven innoveren. 

Charles vervolgt: “In onze veranderende maatschappij moeten we als brouwerij ook de evolutie rond verantwoord alcoholverbruik volgen. Terwijl de grote reuzen nu op de proppen komen met nieuwe processen voor 0,0 bieren en heel wat brouwerijen de hop-hype misbruiken om hun brouwsels te maskeren, hebben wij het net anders aangepakt. Onze brouwers zijn er in geslaagd om een smaakvol blond bier van hoge gisting te brouwen met een alcoholvolume van slechts 3,7%. Dit deden ze geheel volgens de regels van het vak, inclusief hergisting op fles. Gouden Carolus UL.T.R.A. is zeer smaakvol en verfrissend, licht kruidig en met een droge afdronk. Ik kan mij inbeelden dat een liefhebber zijn Gouden Carolus Tripel niet meteen links zal laten staan, maar voor heel wat gelegenheden hebben we hiermee een ideaal bier voor handen.”

Je kunt dit laag alcoholische pareltje van Het Anker uitstekend combineren bij salades, witvis, gerechten met kip en natuurlijk ook bij jonge romige kazen. Heb jij de UL.T.R.A. al geproefd? Als Bierista kun je het bier hier beoordelen!