Bier van verse hop tijdens de Gulpener hopoogst

11 september 2015 om 11:40

De Gulpener hopoogst gaat dit weekend van start. De Limburgse familiebrouwerij laat hop verbouwen in Reijmerstok, op een steenworp afstand van de brouwerij. De hop is nu volgroeid en wordt zondag 13 september geoogst.

Vrijheid gevierd

Het oogsten gaat gepaard met de nodige ceremonie en festiviteiten. Gulpener viert tijdens de hopoogst ook dat ze vrij zijn; vrij om een eigen koers te varen. Vrij om te doen wat goed voelt. Vrij om bieren te brouwen met regionale grondstoffen. Gulpener neemt de bierdrinker mee in de wereld van de Vrije Brouwer. Op deze dagen proef, ruik, hoor en zie je wat pure ambacht volgens de familiebrouwerij betekent.

Vrijwilligers helpen mee

Op zondag 13 september wordt de hop geoogst, die in Reijmerstok wordt verbouwd door hopteler Roger Wouters. Dat gebeurt met zo’n 200 vrienden en familieleden van de brouwerij. Zij helpen vrijwillig mee om de hop die we nodig hebben voor het nieuwe brouwseizoen van het land te halen.

Bier van verse hop

Twee hopoogsten geleden werd, bij wijze van experiment, met plukverse hop het allereerste Gulpener Vers Hopbier gebrouwen. Inmiddels is dit experiment gerijpt tot een aankomend brouwsucces. In geen enkel ander bier proef je zo intens de hop, de belangrijkste smaakmaker van bier. Dit jaar gaan we het experiment opnieuw aan. Het bier van verse hop is vanaf begin november in een majestueuze 75 cl fles verkrijgbaar in de slijterij, supermarkten en horeca.  Het Gulpener Bier van verse hop  is een echte ‘jaarling’. “Een ongefilterd, ondergistend bier dat zorgt voor een smaakvol biermoment”, belooft Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij. “Een uniek bier, want geen enkele andere brouwerij in Nederland beschikt over zijn eigen hop, als onmisbaar plukvers ingrediënt van dit verse hopbier.”

Hop in theezakken in de brouwketel

Jan-Paul Rutten vertelt aanstekelijk over het eerste en enige verse hopbier van Nederland. “Op de jaarlijkse hopoogst plukken Gulpener relaties de hopbellen van onze eigen hopranken die een dag eerder door vrijwiligers geoogst zijn. Deze hop gaat dezelfde dag nog richting ons brouwhuis in Gulpen, waar twee speciale brouwsels reikhalzend staan te wachten. De hop stoppen we in reuze theezakken, die bewust pas ná het kookproces en voor de vergisting in de brouwketel wordt gehangen.”  Een just-in-timeproces waar met veel spanning, maar tegelijkertijd ook vol vertrouwen, naar wordt uitgekeken.

Het complete hopoogstprogramma vind je hier.

De Gulpener hopoogst gaat dit weekend van start. De Limburgse familiebrouwerij laat hop verbouwen in Reijmerstok, op een steenworp afstand van de brouwerij. De hop is nu volgroeid en wordt zondag 13 september door circa 200 vrijwilligers geoogst