Bier van de Week | Jopen Trinitas Tripel

14 mei 2018 om 10:00

Voor velen is mei de maand van de vrije dagen. Maar al deze vrije dagen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Aan vrijwel alle vrije dagen hangt namelijk een godsdienstige betekenis. Deze week kijken we uit naar Pinksteren, de dagen waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Waarom de Jopen Trinitas Tripel dan het ‘Bier van de Week’ is, leggen we je met alle liefde uit!

Pinksteren

Pinksteren is zoals je waarschijnlijk wel weet, een christelijke feestdag. Tijdens deze feestdag wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Vooral in de vroege Middeleeuwen was Pinksteren zeer belangrijk. Toen werd zelfs verplicht een week rust gehouden, deze week stond toen ook wel bekende als de Heilige Geestweek. In deze week werden diverse rituele uitgevoerd zoals het loslaten van duiven in de kerk, strooien van pioenroos-blaadjes en er werd op de klaroen geblazen. Tot in de 20e eeuw was het ook gebruikelijk een Pinkstergroet, bijvoorbeeld een wenskaart, te versturen.

Tijdens de tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren kiezen de apostelen van Jezus een nieuwe geloofsgenoot die Judas Iskariot, één van de 12 apostelen, moet vervangen. Judas was degene die Jezus, zoals de Christenen zeggen, heeft verraden aan de Romeinse autoriteiten. Daardoor werd Jezus gekruisigd. Dit is dan ook precies waarom uitdrukkingen die verraad aanduiden vaak Judas of Judaskus bevatten, zoals ‘Een valse Judas’ bijvoorbeeld. Na dit verraad pleegde Judas Iskariot zelfmoord. De verrader Judas mogen we niet verwarren met een andere leerling van Jezus die ook Judas heette, de zoon van Jacobus. Deze zoon van Jacobus wordt namelijk juist beschouwd als de schrijver van de brief aan Judas.

De Heilige Geest

Door middel van een loting wordt Mattias uiteindelijk aangewezen als vervanger van Judas. Samen met hun nieuwe geloofsgenoot verblijven de apostelen in Jeruzalem en bidden zij om de uitstorting van de Heilige Geest, die Jezus hen beloofd had. Deze uitstorting markeert het begin van de christelijke kerk en kan zodanig dus als de eerste christelijke opwekking gezien worden. Het is dan ook een belangrijke herdenking in het christendom.

Binnen het christendom wordt de Heilige Geest beschouwd als de Geest van God. Samen met God de Vader en de Zoon van God vorm de Heilige Geest de ‘Heilige Drie’. “De Vader, De Zoon en de Heilige Geest”. Deze triniteit – oftewel Trinitas – is de goddelijke opvatting dat er één God bestaat in deze drie goddelijke entiteiten. Het standpunt dat Jezus God én mens is hierin met name van belang.

De Uitstorting

De uitstorting van de Heilige Geest vond plaats op het feest van de eerstelingen in Jeruzalem. Om 9 uur ’s ochtends komen de apostelen en enkele andere gelovigen bij elkaar. Een groep van ongeveer 120 personen heeft zich verzameld in een bovenvertrek van de verblijfplaats wanneer het volgende gebeurt:

“Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken.” – Handelingen 2:1-4

De aanwezigen die vanaf dat moment vervuld waren met de Heilige Geest gingen naar buiten en spreken tongentaal. Deze klanktaal wordt in het Nieuwe Testament genoemd als één van de gaven van de Heilige Geest en als een teken dat men gelovig is. Tot zover het stukje geschiedenis rondom Pinksteren. Door naar het bier!

Jopen Trinitas Tripel

Jopen Trinitas Tripel

Headerfoto via Deliveroo!

De Trinitas Tripel van Jopen is zoals je nu misschien al wel vermoed, vernoemd naar de Heilige Drie-eenheid, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Een beter ‘Bier van de Week’, passend bij het verhaal van Pinksteren, is er dus bijna niet. Jopen heeft haar eigen drie-eenheid aan dit bier toegevoegd. Dit zijn de drie brouwgranen die als sinds de Middeleeuwen in Haarlem worden gebruikt. We hebben het dan over gerst, haver en tarwe. Maar er zit nog meer verhaal aan dit bier…

11 november 2009 was het moment dat Jopen 15 jaar bestond. Dat moest natuurlijk gevierd worden! Daarom brouwden zijn voor de derde keer een lustrumbier: de JubelJoop III. Voor deze Tripel werd als basis het Jopen Hoppenbier gebruikt. Hieraan dankt de Tripel zijn storting van gerstemout, tarwemout en haver. Dit bier was zo’n succes dat Jopen besloot de Tripel aan het vaste assortiment toe te voegen met een nieuwe naam: Jopen Trinitas Tripel. En zo is het klokje weer rond!

Jopen Trinitas Tripel met 9% alcohol is een volle en krachtige Tripel met zoete aroma’s van vanille die je zelfs doen denken aan oma’s verse appeltaart. Ver weg komt een hint van koriander je ook nog tegemoet. In de smaak ontdek je kruidige tonen van laurier en vanille met een smaakvolle bittere nasmaak van de gebruikte hoppen. Niet alleen door de naam is dit een mooi bier om tijdens Pinksteren te drinken, maar vooral ook door de smaken is dit een bier waar je deze dagen echt even de tijd voor kunt nemen!

Heb jij de Jopen Trinitas Tripel reeds gedronken? Als gediplomeerd Bierista kun je het bier hier reviewen!