Bier van de Week | Je Moeder uit Rotterdam

7 mei 2018 om 08:00

Moederdag staat weer voor de deur! Natuurlijk hou je iedere dag ontzettend veel van je moeder, maar op Moederdag laat je dat misschien net even wat meer zien. Een mooi moment om het bier van de week in stijl in te vullen. Daarom is ‘Je Moeder’ van de Rotterdamse brouwerij Vet & Lazy dit keer het Bier van de Week!

Je moeder ruikt naar bloemetjes

“Ik blijf het zeggen, je moeder ruikt naar bloemetjes”, zegt brouwer Ruben van de Rotterdamse brouwerij Vet & Lazy. “Ik maak natuurlijk ook wel eens andere grapjes, maar deze wordt toch vaak het beste opgepakt.” Hij maakt zijn zin af met een dikke knipoog. Tijdens een rondleiding door de nieuwe brouwerij in aanbouw ontdek je al snel hoeveel passie er in de bieren van Vet & Lazy is gestopt. Zo ruikt ‘Je Moeder’ echt naar bloemetjes, het bier is namelijk gebrouwen met bakken vlierbloesem, Japanse hop en hibiscus. Ga je van ‘Sweet Baby Jesus’ spontaan in een hogere macht geloven, en bij de ‘Zwarte Tepel’ twijfel je echt even over wat je nu aan het drinken bent door de toevoeging van lactose.

Overal wordt over nagedacht, maar ook als het even niet loopt zoals gewenst gaan de Rotterdammers Ruben en Okke gewoon mee met de flow. Zo brouwen zij nu een tijdje als huurbrouwer in Sittard omdat de verbouwing nog in volle gang is. “Eerst nog even op vakantie, en dan gaan we er weer keihard voor”, zegt Ruben terwijl hij de nieuwe ketels laat zien.

Vlierbloesem & hibiscus

Je Moeder is tot nu toe het beste gedronken bier van brouwerij Vet & Lazy. Deze blonde, klassiek kruidige Tripel heeft een geheel eigen twist gekregen door het gebruik van Japanse hop, lokaal gekweekte vlierbloesem en nog wat extra hibiscus. Het was voor de brouwers een lastige balanceer act, maar… Met een zeer goede afloop! Het bier gaat als een trein en wordt door liefhebbers bestempeld als “Misschien wel het beste biertje van Rotterdam”. En dat is toch een reactie om trots op te zijn.

Het bier is dan ook echt het vlaggenschip van de brouwerij en wordt het hele jaar door gebrouwen. De naam van het bier is uiteraard als grapje bedacht. Een grap die zeer waarschijnlijk flink heeft bijgedragen aan het succes van het bier. Op de vraag waar het bier naar smaakte werd vanaf het begin zo vaak lekker Rotterdams gereageerd met “naar je moeder”, dat Ruben en Okke besloten het bier dan maar gewoon zo te noemen. De rest is geschiedenis..

Je Moeder proeven?

Je Moeder is verkrijgbaar bij vrijwel alle hippe Rotterdamse speciaalbiercafé’s en proeflokalen zoals Sijf, Pardoen, Aloha en Locus Publicus. Ook bij De Biertuin in Amsterdam, Dorst Craft Beer Shop in Den Haag en Drie Meter Bier in Utrecht is Je Moeder op voorraad. Voor meer info over de verkrijgbaarheid ga je naar de website van Vet & Lazy.

Jeugdsentiment

Brouwerij Vet & Lazy is een jonge bierbrouwerij die zich sinds dag één gevestigd heeft in de kelder van tropisch zwemparadijs Tropicana, recht aan de Maas in Rotterdam. Voor velen een deel van zijn of haar jeugd, maar tegenwoordig vooral een circulaire broeiplaats. Alle ondernemingen in het pand zijn jong, enthousiast en houden zich bezig met circulair en milieuvriendelijk ondernemen. Dat wil zeggen dat niets wordt weggegooid en alles wordt gerecycled. Meer weten over deze onderneming? Zoek even naar BlueCity Rotterdam!

Heb jij Je Moeder van Vet & Lazy al eens geproefd? Als gediplomeerd Bierista kun je het bier hier beoordelen!

Door Frouke van Loo