Bier & Spijs: Bacon met zuurkool en appeltjes

17 november 2016 om 08:44

Elke maand maakt Han Hidalgo van Biercuisine weer wat lekkers klaar. Hij deelt zijn smakelijke recepten met de bezoekers van Bierista en doet er een aanbeveling bij voor een bijpassend bier. 

Han heeft een gerecht voor ons gemaakt van bacon met zuurkool en appel

Ingrediënten voor vier personen:

8 plakjes (licht gerookte) bacon of casselerrib
250 gram wijnzuurkool
2 kleine sjalotjes
6 eetlepels piepkleine blokjes zoetzure appel
1,5 dl gevogelte- of groentebouillon
2 tot 3 eetlepels crème fraîche
4 eetlepels zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Zuurkool in een vergiet laten uitlekken. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de sjalotjes roerbakken.
Hittebron verlagen en de uitgelekte zuurkool met de bouillon erbij doen. Op de laagste hittebron gedurende 25 tot 30 minuten stoven. Af en toe roeren.
Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en de crème fraîche en de piepkleine blokjes appel erdoor roeren.
Verder stoven en op smaak brengen met peper en zout. De plakjes bacon of casselerrib zo kort mogelijk om en om bakken in twee eetlepels olie. Uit de pan halen, met keukenpapier deppen en iets laten afkoelen. Over de plakjes bacon of casselerrib verdelen en oprollen.

Aanbevolen bieren: pilsner, Weizen, geuze (mild van smaak), blond bier tussen 5 en 7 vol%, IPA (India Pale Ale) niet te zwaar gehopt, bijvoorbeeld een milde Engelse IPA van ongeveer 5 vol%.

Han Hidalgo

Han Hidalgo van Biercuisine is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten.