Bier proeven met Alain Schepers

28 mei 2016 om 14:25

Bierista maakt samen met het AD en de regionale dagbladen van De Persgroep een toer om zoveel mogelijk lezers kennis te laten maken met speciaalbier. Biersommelier Alain Schepers is op tournée en doet de komende periode Hilvarenbeek, Kamperland, Breda en Eindhoven aan. De bierkenner van Bierista vertelt verhalen uit zesduizend jaar biergeschiedenis en laat de gasten kennismaken met zeven totaal verschillende speciaalbieren.

Bierrevolutie

Onnodig om te vertellen dat speciaalbier erg in trek is. Alain Schepers spreekt van een ware bierrevolutie. “Het is nog niet eens zo lang geleden dat Nederland nog geen vijftig bierbrouwerijen kende. Er viel weinig te kiezen. Het was pils of pils en als je wat bijzonders wilde moest je naar België.  Die tijd hebben we wel achter ons. Ons land telt inmiddels rond de vierhonderd brouwerijen en vrijwel elke week komt er wel een nieuw initiatief bij.”

Zoveel moois te ontdekken

Ondanks dat je overal geconfronteerd wordt met speciaalbier en kleine brouwerijen zijn er veel bierliefhebbers met iets dat je koudwatervrees zou kunnen noemen. “Ik weet niet of het echt koudwatervrees is. Wat ik zie is dat mensen terughoudend zijn om een speciaalbier te bestellen. Waarom? Misschien omdat ze denken dat je veel bierkennis nodig hebt om van speciaalbier te genieten of omdat ze bang zijn iets te bestellen dat misschien tegenvalt. En dan vallen ze terug in een oude vertrouwde gewoonte en bestellen een pilsje van de tap. Niks mis mee, maar wel jammer, want er is zoveel moois te ontdekken.”

Praktische tips

Tijdens de zogenoemde Clubproeverij neemt biersommelier Alain Schepers de gasten mee op een reis door bierland. Mooie verhalen worden afgewisseld met praktische tips. “Tijdens de proeverij komen zeven totaal verschillende bieren op tafel. Iedereen kan zelf ervaren welke smaken het best bij hem of haar passen. Ik geef ook tips om ervoor te zorgen dat ze in het vervolg in de winkel of een café een bier kiezen dat aan de verwachting en de smaak beantwoordt. Ook combineren we op heel speelse wijze kaas en chocolade met een bijpassend bier. Met wat basisregels hoe je bier en spijs kunt combineren, hoop ik dat de gasten zelf gaan experimenteren. Je kunt de combinaties heel ingewikkeld maken met prachtige, uitgebreide gerechten. Maar soms is het ook wel lekker het simpel te houden en een bijpassend bier te kiezen bij je blokje kaas, stukje worst of je stukje vlees van de barbecue.”

In de regio

Bierista werkt in deze serie proeverijen samen met het AD en de regionale dagbladen PZC, BN/De Stem, Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad. “Deze kranten weten precies wat er in de regio speelt. De nieuwe bierbrouwerijen zijn vaak pareltjes in de regio. Die verdienen de aandacht van de media om hun prachtige bieren in de spotlights te krijgen. Door deze samenwerking hoop ik dat meer mensen op zoek gaan naar mooie nieuwe smaken en bieren in de eigen regio. Met zo’n vierhonderd bierbrouwerijen in ons land heeft vrijwel iedereen wel een brouwer in een straal van een paar kilometer. Ik probeer tijdens de proeverijen te prikkelen en mensen zo nieuwsgierig kan maken. Laat de proeverij de start zijn van een avontuurlijke ontdekkingstocht vol smaak en vooral ook plezier.”

Bier verbroedert

De Clubproeverij is voor iedereen. Het maakt niet uit of je een ervaren bierdrinker bent of nog niet veel verder bent gekomen dan het pilsje van de tap. “Bier is een ongecompliceerde drank en een erg onderschatte drank. Wijnliefhebbers doen nogal eens denigrerend over de volksdrank bier. Ik heb wijn gestudeerd en een driejarige biersommelier-opleiding afgerond. Heel bewust heb ik voor bier gekozen. Bier heeft zoveel mogelijkheden, heeft zo’n rijke geschiedenis en bovenal bier verbroedert!”

Data & locatie

Proeverij Aogse Markt in Breda op donderdag 22 september 

Proeverij Prehistorisch Dorp, Herberg Den Bonten Os, Eindhoven op woensdag 28 september

Proeverij Emelisse, Kamperland op woensdag 5 oktober