Er valt veel te genieten met de juiste bier-spijs-combi’s

14 februari 2017 om 10:37

Als je houdt van mooie bieren bij je diner, dan zit je tegenwoordig ook in de regio Eindhoven goed. De afgelopen maanden kon je in het nabijgelegen Oirschot genieten van het ‘Bière Culinair’ bij Brouwerij VandeOirsprong, het Bierdiner van De Bierbrigadier en Het Ketelhuis (Strijp-S, Eindhoven), en het Bierdiner van de Stadsbrouwerij Eindhoven. De hoofdopzet is hetzelfde; minimaal 5 gangen met allemaal prima gerechten. Het verschil zit hem in de gekozen bieren.

door Joris van Esch

Bij VandeOirsprong waren de afgelopen editie 9 bieren van 9 verschillende brouwerijen te proeven in kleine proefglaasjes. Dit betekent dat bij de meeste gerechten 2 bieren werden geserveerd, waarbij werd uitgelegd wat de smaakverschillen waren. De gasten werden zo betrokken bij de zoektocht naar passende en verrassende combinaties.

Ketelhuis

Bij het Ketelhuis staat telkens één brouwerij centraal, en de afgelopen editie was dat Oersoep. De kok zoekt de passende gerechten bij de bieren die de brouwerij voorstelt. Leuk is dat de brouwer zelf aanwezig is om zijn (of in dit geval: haar) bieren te introduceren. Het wordt alleen wat lastig variëren als de betreffende brouwerij hoofdzakelijk hoppige of rinse bieren brouwt. Soms wil je in de opbouw van je diner ook wel eens een wat milder, moutiger of zoeter bier.

Stadsbrouwerij

Bij de Stadsbrouwerij kiezen ze de bijpassende bieren uit hun eigen gamma. Met de redelijk uitgebreide bierlijst van de Stadsbrouwerij hoeft dat geen probleem te zijn, maar ook hier vond ik bij sommige combinaties het bier te overheersend. Zo was er een mooi voorgerechtje met plakjes licht gerookte entrecote, truffel crème, pistache crumble en gepofte tomaatjes. Het bijpassende bier was de Brune Brulee, een brown ale die toch ook wel degelijk een hoppig karakter mee heeft gekregen. En juist deze hop had ik hier wel kunnen missen. Een ander minpuntje, dat overigens bij veel bierdiners voorkomt, is de temperatuur van het bier. Heel veel bieren worden veel te koud geserveerd. Tijd om het op te laten warmen heb je niet, want ondertussen wordt je gerecht koud.

Los van de kritische noten zijn alle bierdiners mooie en gezellige avonden, met prima gerechten en lekkere biercombinaties. Dat er nog maar veel mogen volgen.

bierista_bier-op-tafel-003 bierista_bier-op-tafel-002