Brouwerij Wentersch geeft obligaties uit aan bierambassadeurs

29 oktober 2017 om 08:30

Bierbrouwerij Wentersch is met een eigentijdse crowdfundings-actie gestart. Er worden bier-obligaties uitgegeven. Met de opbrengst wordt de productiecapaciteit fors uitgebreid. Dat is nodig, want vanaf dag één kan de brouwerij de vraag naar Wentersch bier nauwelijks bijbenen.

Niet van durven dromen

De eigenaren van de brouwerij, Onno Raspe, Bart Looman en Michiel van der Vaart, zijn aangenaam verrast door het enthousiasme waarmee de brouwerij en de bieren afgelopen maanden zijn ontvangen. “Speciaalbier is hot. Dat wisten we natuurlijk. Maar dat het zo’n gekte zou worden, hadden we niet durven dromen”, aldus Van der Vaart.

Terugbetaling in bier

De brouwerij zoekt ambassadeurs die een bedrag van 500, 1000 of 5000 euro willen investeren in een bier-obligatie. De investering is voor een periode van vijf jaar. De obligatie van 500 euro levert in die periode 40% rendement op. De obligaties van 1000 en 5000 euro geven liefst 50% rendement.

Elk jaar tijdens een speciale feestavond speciaal voor de ambassadeurs wordt een vijfde deel terugbetaald plus het rendement. Een houder van een obligatie van 1000 euro krijgt vijf jaar lang dus elk jaar 300 euro uitgekeerd. “Het terugbetalen gebeurt in bier”, legt Van der Vaart uit, die zich richt op zowel particulieren als bedrijven. “Voor bedrijven is een obligatie extra aantrekkelijk, vanwege het BTW-voordeel. Dat is nog niet eens in het rendement meegenomen.”

Brouwerij Wentersch streeft met de actie in totaal 65.000 euro op te halen. Met dit bedrag worden drie vergistingstanks van elk tweeduizend liter aangeschaft. “Daarmee kunnen we onze productie zodanig vergroten dat we denken de komende periode in de vraag te kunnen voorzien. Ook wordt een hopkanon aangeschaft. Met dit apparaat worden de verfijnde hoparoma’s als het ware in het bier geschoten. Een must-have in deze tijd van IPA’s en smaakvolle speciaalbieren.”

Interesse? Lees hier meer over de Wentersch’ bier-obligaties!