Bier & mosselen, een match made in heaven!

19 augustus 2018 om 08:00

Er wordt vaak gedacht dat het seizoen der mosselen daar is wanneer de ‘r’ in de maand zit. Echter loopt het mosselseizoen van begin juli tot half april het jaar daar op. Ruim de tijd dus om te genieten van een pannetje vol lekkers, gekookt in jouw favoriete gerstenat. Wij geven je tips & tricks!

Hollandse mossel

Het vissen van mosselen wordt al sinds jaar en dag in de Nederlandse wateren gedaan. Al zo’n 150 jaar zijn de Oosterschelde en de Waddenzee zijn daarin de meest bekende plekken. We genieten er hier in Nederland ten volste van, maar een groot gedeelte van de vangst wordt onder andere naar België en Frankrijk geëxporteerd. Ondertussen is nu de eerste oogst verse mosselen weer aan wal, dus het mosselseizoen is officieel begonnen!

Men kookt mosselen vaak in water, wijn of natuurlijk bier. Om er voor dat jij dat pannetje mosselen op de allerlekkerste manier kunt klaarmaken, stelden wij onze Bierista Arvid Bergström een aantal belangrijke vragen!

mosselenWaarom passen mosselen zo goed bij bier?

De lichtziltige smaak van een mossel is een enorme smaakversterker, en het tempert de licht bittere smaak uit bier. Zo proef je dus meer van het bier.

Wat is volgens jou de beste manier om ze te koken?

Als eerste in een Weizen, zet het vuur niet te hoog en begin met water. Voeg dan Weizen toe en dan het liefst een kruidnagel Weizen, zoals Erdinger.

Welke bierstijl past nu echt het beste bij mosselen?

Weizen, Tripel en Witbier zijn het meest geschikt om te combineren met mosselen.

En stel je wilt iets heel anders. Lekker uitdagend en eigenzinnig, welke bierstijl kies je dan?

Een Gerstewijn zoals Hertog Jan Grand Prestige kan ook heel goed, doe er dan wat blauwe kaas doorheen. Bijzonder smakelijk en zeker eigenzinnig!

Wat is jouw favoriete mosselen en bier combinatie?

Mijn favoriet is toch wel echt met Erdinger, brood, citroenaioli en flinke dot zure Belgische mayonaise. Lekker met een frisse salade ernaast en een klein portie perfect gebakken frietjes zoals ik bijvoorbeeld in het boekje Bier & Aardappel beschreven heb!

Aan de slag

Mosselen zijn hartstikke makkelijk te bereiden. Een snelle hap, als lekker borrelhapje of uitgebreid mosseldiner. Door de simpele bereiding kun je al binnen 15 minuten en goed gevulde pan op tafel hebben staan! Vrees dus niet en ga het gewoon proberen. Zo’n pannetje om van te smullen is echt voor iedereen! En al helemaal met één van jouw favoriete bieren er naast.

Oja, geniet van het overgebleven sap door nog evens lekker na te dippen met een stukje stokbrood of verse frietjes. Eet smakelijk!