Bier, melk en de Tweede Wereldoorlog als inspiratie

13 januari 2018 om 08:00

Wat hebben bier, melk en de Tweede Wereldoorlog met elkaar gemeen? Het antwoord op deze vraag ligt in Purmerend. En Berging Brouwerij heeft een eerbetoon aan deze historische plek gebrouwen!

Melkgeschiedenis

Purmerend kent een rijke melk geschiedenis. In 1890 werd aan de Jaagweg, langs het Noord-Hollandskanaal, de Arcadia Melkfabriek opgericht welke aan zo’n honderdtwintig personen arbeidsplaatsen bood. Helaas kende Arcadia geen lang bestaan en de fabriek in 1893 verkocht voor f 50.000 waarna het in 1896 via de veiling in handen kwam van Hollandia. De Hollandia fabriek domineerde tot 1970 de aanblik van Purmerend met zijn grote schoorsteen en uitstoot van rookdampen die tot in de weide omgeving zichtbaar waren.

Hollandia verwerkte in 1898 zo’n zes miljoen liter melk en heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan de industrialisatie van Purmerend. Voor vele boeren uit de regio Waterland en Groot-Amsterdam was Hollandia het afzetpunt voor hun melk. Hollandia was daarmee een van de grootste werkgevers uit de regio.

WO2

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kwam de fabriek in handen van de Duitse bezetting. Het liep tegen de winter en de Duitsers hadden honderd balen suiker voor eigen gebruik opgeslagen in de melkfabriek. Daadkrachtige lokale leden van het verzet en de binnenlandse strijdkrachten wisten met behulp van de portier 9900 kilo suiker van de Duitsers te ontvreemden waarop vervolgens wraak werd genomen. Er worden drie mannen uit de gevangenis aan de Weteringsschans in Amsterdam gehaald die vastzaten wegens verzetsdaden, welke tegen de gevel van de fabriek werden gefusilleerd. Hun lichamen werden naar verluid overgebracht naar het ziekenhuis maar zijn nooit teruggevonden.

Berging Brouwerij

Melk Purmerend

Afbeeldingen: Berging Brouwerij

Na de Tweede Wereldoorlog zette Hollandia zijn activiteiten voort en werd het in 1958 volledige dochter van het Zwitserse Nestlé. Tegenwoordig is de Berging Brouwerij gevestigd in dit pand vol historie. In 2017 kregen zij groen licht van de gemeente om hier hun bierbrouwerij te vestigen. Een jaar na dato brengt de brouwerij een ode aan deze plek en de (melk)geschiedenis van Purmerend met de lancering van hun nieuwe bier: MILK.

MILK is een Melkstout met 5% alcohol. Het is vol en moutig bier geworden met diepe espresso smaken. Deze diepe smaken zijn wat zoeter gemaakt met lactose (melksuiker). MILK is dus zonder twijfel een geslaagd eerbetoon aan melk, de Tweede Wereldoorlog en bier!

Wil je dit bier graag proeven? Via de Facebookpagina van Berging Brouwerij blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen!