Waar op de wereld is bier goedkoper dan water?

28 juni 2018 om 08:00

Lijstjes, lijstjes, lijstjes. We zien door de bomen het bos bijna niet meer! Toch viel ons oog op een, voor ons, bijzonder aantrekkelijk lijstje. Journalisten van Visual Capitalist in Canada hebben namelijk een lijstje over de bierprijzen in een aantal wereldse steden samengesteld, soms zelfs goedkoper dan water! Dus waar op de wereld ben je het goedkoopst uit voor een glas bier en waar betaal je het meest?

Nederlandse middenmoot

De Canadese journalisten hebben in 48 steden over de hele wereld de bierprijzen met elkaar vergeleken. Die lopen op sommige plaatsen namelijk behoorlijk op! De gemiddelde bierprijs onder deze 48 landen komt uiteindelijk op $5,60, wat net iets meer dan €4,50 is. De verschillen in prijs zijn aanzienlijk! Nederland staat in de middenmoot met gemiddeld €5,20 voor een halve liter bier, net na Milaan en Boston.

In Dubai betaal je het meest voor bier. Veel van de steden die lijst aanvoeren zoals Singapore en Oslo zijn ook duurder in levensonderhoud. Toch is de nummer één van de lijst daarin een uitzondering. In Dubai betaal je namelijk gemiddeld €10,35 ($12) voor een glas bier. In Dubai worden bieren geserveerd die passen bij het high-end gevoel van deze wereldstad. De regels die hier hangen aan het drinken van alcohol en de minimale verkrijgbaarheid hebben ook invloed op de prijs.

Goedkoper dan water

Onderaan de lijst vinden we Manilla en Praag. In Tsjechië wordt ten eerste al het meeste bier van de wereld gedronken. Je zou het misschien niet direct zeggen, maar Tsjechen drinken bij 36% meer bier dan hun buren in Oostenrijk en Duitsland. Maar doordat er zoveel bier verkrijgbaar is, gaan brouwers ook op prijs met elkaar concurreren. Dat zorgt ervoor dat het bier op sommige plekken in Praag soms zelfs goedkoper is dan water! De prijs? Gemiddeld €1,38 ($1,60)!

In Manilla is de lage bierprijs te wijden aan het lage levensonderhoud en de goede aanvoer van bier. San Miguel, de grootste bierbrouwer op de Filipijnen, heeft ruim 90% van de biermarkt in houden. Hier betaal je gemiddeld €1,29 ($1,50) voor een glas bier.

Wil je nog een reisje plannen? Check dan de lijst hieronder!

Hier bekijk je het bronartikel!

Bier goedkoper 1

Deze lijst is samengesteld door Visual Capitalist aan de hand van cijfers van de Deutsche Bank.

Bier goedkoper 2