‘Bier & oliebollen’ is het nieuwe pareltje van Arvid Bergström

14 november 2017 om 12:00

Biersommelier en überfoodie Arvid Bergström brengt binnenkort zijn nieuwe boek ‘Bier & Oliebollen’ uit. Zoals de titel al een klein beetje verklapt is dit een toffe verzameling van bijzondere oliebollen en bijpassende bieren. Dé perfectie manier om het oude jaar mee af te sluiten en het begin van een nieuw jaar mee te vieren.

Door Frouke van Loo

Ster van het boek

Afgelopen voorjaar zag Arvid in een magazine een foto voorbij komen van een feestelijke, flink gevulde schaal oliebollen. “Soms word ik wel een beetje gek van mezelf hoor, dan zie ik een gerecht en dan móét ik daar een bier bij vinden. En dat had ik dus ook met oliebollen..”, aldus de biersommelier. Bij de gebakskraam in het najaar kan je ook altijd gevulde bollen halen en dat zette hem aan het denken want de deegbollen kan je dan natuurlijk ook gewoon met kaas, groenten of zoetigheid vullen… Al snel wist Arvid dat oliebollen de sterren van zijn nieuwste boek gingen worden.

Enthousiast ging hij van start en bedacht maar liefst 60 verschillende soorten ‘speciaalbollen’. Uiteindelijk hebben 27 oliebollen het boek gehaald: gevuld, gemengd en zelfs geglazuurd zoals een tompouce… Voor Arvid is niets te gek. Mensen denken volgens hem al snel te moeilijk over het zelf maken van oliebollen, maar volgens hem is het juist heel makkelijk. “Het deeg voor oliebollen is juist zo simpel”, zegt hij. “Even warm wegzetten, laten rijzen en je kunt ze zo scheppen met een ijslepel. De bollen even 5 minuten frituren en wanneer de ene kant gaar is, draait de bol vanzelf om en gaart de andere kant verder. Een kind kan de was doen!”

Bier & bollen

Wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de biercombinaties die Arvid er bij maakt. Zijn persoonlijke favoriet is bijvoorbeeld de oliebol met espresso en vanille in het beslag. Deze bol combineert hij met een koffiestout zoals bijvoorbeeld ‘Panty’ van Oedipus Brewing. Maar ook de Thaise bol met gekookte sla en sesamolie is een favoriet “Eigenlijk zijn de bollen in dit boek allemaal persoonlijke favorieten, iedere bol heeft weer zijn eigen kenmerk en een eigen biercombinatie die de bol bijzonder maakt.”, aldus Arvid.

Om je een idee te geven van welke bierige combinaties en bijzondere oliebollen je in dit boek kan verwachten geven we je een kleine sneakpreview!

  • ‘Lekker Indisch’, deze bol is gevuld met een pasta van sambal badjak, knoflook, gember, ui en citroengras en wordt gecombineed met het edele pils van Gulpener, de Chateau Neubourg.
  • ‘Endless weekend’, in deze bol worden blauwe bessen en munt meegebakken. Je eet deze bol het best onder het genot van de Lindemans Faro. Het zoetje van de kandijsuiker in dit zure bier combineert mooi met de blauwe bessen.
  • ‘Klassieker’, de klassieke oliebol wordt uiteraard niet overgeslagen. Deze combineer je het best met een wat steviger blond bier die wat hoger in de alcohol zit zoals een Duvel of een Razende Swaen.
  • ‘Hersftbol’, herfstige smaken in deze oliebol met kastanjechampignons en peterselie. Hier drink je een Saison bij zoals Waterwolf van Brouwerij Hoop.
  • ‘Pisang‘, een bol met banaan, gember en kardemon die je doet denken aan.. Juist, pisang! Deze bol combineer je met een dubbel of bockbier zoals de Stormbock van Texels. Het fruitige in dit bier combineert mooi met de pisangachtige smaak van deze bol.

Bollen proeven

Kan je door al dit lekkers niet meer wachten tot het einde van het jaar? Je moet toch nog heel even geduld hebben, het boek is vanaf 25 november verkrijgbaar! En vlak daarna kan je een mooie selectie van deze oliebollen proeven tijdens het Rootz Winterbierfestival in Den Haag op 8, 9 en 10 december. Arvid bakt alle 3 de dagen vier verschillende oliebollen én er staat iedere dag een ‘Bol van de dag!’ op je te wachten. Vrijdag is dit de ‘Hopscotch’ met een puree van munt, bosui, tuinerwten en zalm. Zaterdag bakt hij de ‘Endless Weekend’ extra lekker en op zondag eet je je vingers op bij de ‘Lekker Indisch’ bol.

Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven de releasedatum, verkrijgbaarheid en mooie bier & bollen combinaties!