Bier en delicatessen onderweg naar het Overijsselse Blokzijl

9 januari 2018 om 08:00

In het Overijsselse Blokzijl wordt in het voorjaar van 2018 een nieuwe bier- en delicatessenwinkel geopend. De inwoners van Blokzijl kunnen ook uitkijken naar nieuwe lokale bieren, de ondernemers willen in de toekomst namelijk ook hun eigen bier gaan brouwen.

Familie Klinkert

Als sinds de jaren dertig is de familie Klinkert actief in handel in Blokzijl. Het pand aan de Brouwerstraat is ook al jaren lang in handen van de familie. Het begon allemaal toen Harm Klinkert een handel in groente en fruit begon. Nu vestigt zich, ruim 80 jaar later, opnieuw een Klinkert in het pand. Na de winkelruimte jarenlang te verhuren gaat er nu weer een familielid van start in de Brouwerstraat. En deze zaak past volledig bij de straatnaam. Kees Klinkert en zijn vrouw Grytsje openen hier komen voorjaar namelijk een bier- en delicatessenzaak. In de toekomst hopen zij ook hun eigen gebrouwen bieren in de zaak te kunnen verkopen.

De liefde voor bier

In 2015 overleed Kees’ vader Harry. Zij deelden samen een grote passie; bier. In de jaren zeventig namen Kees en zijn vrouw Joke de groente- en fruitwinkel over van vader Cornelis Klinkert. Na een aantal jaar in groenten en fruit besloten zij in de jaren negentig een delicatessenzaak van de winkel te maken. Vanaf 1998 verkochten zij hier ook 150 soorten bier, maar helaas bleek het begin 2000 niet haalbaar de winkel open te houden. De winkel werd verhuurd en nu deze huurder het pand heeft verlaten moest de keus geworden; verhuren of zelf een zaak beginnen? Kees en Grytsje waren er al snel over uit en de plannen werden gemaakt.Voor de komst van de familie Klinkert zat er in het pand al eens een brouwerij. Er waren toentertijd meer dan 6 brouwerijen in Blokzijl, de straat heet dus niet voor niets ‘Brouwerstraat’.

Brouwerstraat 16

De winkel bestaat uit een winkelruimte en een aangelegen schuur, die stamt uit 1614. Nadat de huurder vertrok knapte het stel de voorgevel en de schuur op en hielden zij de vloer en balken zoals origineel. Na de algehele verbouwing willen Kees en Grytsje de winkel in het voorjaar van 2018 openen. Er zullen veel streekproducten zoals kaas, mosterd en worsten verkrijgbaar zijn maar ook andere lokale producten. Ze willen eerst beginnen met de verkoop van lokaal bier en hebben grootse plannen hier later hun eigen gebrouwen bieren aan toe te voegen. Kees wil zijn klanten ook graag het brouwproces laten zien, daarom is zijn brouwketel al naar de winkel verhuisd. Voordat dat allemaal zo ver is moet eerst de vergunning aangevraagd worden en alles processen in gang gezet.

De winkel zal niet iedere dag geopend zijn, het stel werkt nog door naast hun gezin met drie kinderen en de winkel. Tot nu toe hebben Kees en Grytsje alle werkzaamheden zelf gefinancierd. Zij staan open voor hulp en advies: “Mocht de gemeente of andere instanties willen inspringen om dit historische pand verder op te knappen of te helpen met het bier brouwen, dan houden we ons aanbevolen.”