Bier en barbecue

24 juni 2017 om 05:38

De zomer is definitief aan, de barbecue wordt uit de schuur gehaald en we gaan massaal met vrienden heerlijk bakken en braden.

door Ivo Thijssen

Vaak duurt een Nederlandse barbecue een uurtje. Man steekt de barbecue aan met spiritus en lekker veel kolen, want het vuur moet binnen 30 minuten heet zijn. Het vlees ligt op een grote schaal. Al snel wordt het rooster vakkundig vol gelegd. Snel alles omdraaien, omdat het anders aanbrandt en binnen vijf minuten is iedereen van vlees voorzien. Het vlees wordt snel opgegeten en als je het bestek neerlegt komt de tweede aangeschroeide lading vlees al aangezet, want manlief heeft tijdens het eten nog even doorgewerkt en een tweede rooster gevuld.

Als een echte caveman

Gelukkig worden mensen vandaag de dag geïnspireerd door diverse televisieprogramma’s en boeken die aandacht besteden aan het low en slow bereiden van mooie (grote) stukken vlees. Gerechten waarvoor je een dag daarvoor naar de slager gaat, het vlees marineert en laat rusten. De volgende dag steek je bij het ontwaken als een echte caveman het vuur aan. Het vlees wordt in ongeveer zes uur gaar door de indirecte verhitting waardoor het ontzettend mals wordt, zodat jij vervolgens de complimenten in ontvangst kan nemen.

Om mensen dit te leren worden er in het land door diverse specialisten zoals Black en Blue en de BBQ Brandtweer (beide uit mijn hometown Nijmegen) workshops georganiseerd. Dit is een ideale gelegenheid om mijn tweede hobby bier er bij te betrekken en heerlijke gerechten van de barbecue te combineren met fantastische bieren. Gerechten als moink balls, picanha, pulled pork/chicken en cedar planked salmon passeren het revue. En de diversiteit aan gerechten vraagt om een diversiteit aan bieren.

Bier is beleving

Als een gemiddelde consument bier gaat drinken moet het doorgaans aan twee criteria voldoen. Dat is schuim (twee vingers) en het bier moet gewoon goed koud zijn. Als het aan deze voorwaarden voldoet dan zijn veel consumenten blij en gelukkig. Eigenlijk is dat best vreemd want hoe kouder iets is hoe minder je proeft. Best vervelend dat je als brouwer ontzettend je best doet om een mooie gebalanceerd bier te brouwen en het bier zo koud is dat niemand er iets van proeft.

Op temperatuur

Dat is dan ook vaak de reden dat consumenten de verschillen niet proeven tussen verschillende pilseners omdat ze simpel weg niet gewend zijn om echt te proeven. Ik kan als biersommelier echt oprecht genieten van een ijskoude pils maar drink bij mijn eten het bier graag op de juiste temperatuur. Mijn tip is dan ook om de bieren niet te koud te drinken door de bieren 20 minuten voorafgaand uit het ijs/koelkast te halen zodat het ongeveer op 8 graden is. Je proeft veel meer van het bier en daardoor is de pairing beter met het eten!

Slow barbecueën

Het low en slow barbecueën is zo mooi voor de beleving omdat deze al start als je in gesprek gaat met de slager welk stuk vlees je het beste kan kopen. Vervolgens ga je naar een bierwinkel of slijter om bijpassende biertjes te kopen en in gedurende de dag loopt het water je al in de mond. Vandaag heb ik als afsluiter een lekker recept dat in een paar uur op tafel staat.

Buikspek met krabsalade en Thaise curry gecombineerd met een IPA
1. Koop 400 gram kwalitatief buikspek en wat lekkere bieren om voor, tijdens en na de BBQ te drinken
2. Marineer het buikspek met een marinade naar keuze (oosters, smokey of mosterd) en 2 dagen laten intrekken
3. Steek de barbecue aan tot maximaal 100 graden
4. Leg het buikspek er op en indirect verhitten
5. Maak een lak naar keuze (de rest van de marinade met appelstroop en soja mengen)
6. Meng de Thaise rode currypasta met kokend water en gembersiroop
7. Lak het buikspek bij een kerntemperatuur van 65°
8. Als het buikspek een kerntemperatuur heeft van 72° is het klaar om te serveren
9. Laat het buikspek 10 minuten rusten en maak een verse krapsalade (echte of surimi)
10.Snijd een plakje buikspek af en leg er wat krabsalade op.
11.Drapeer er wat rode currysaus op en serveer het met een mooie volle IPA

Ivo Thijssen

Ivo Thijssen