Bier drinken in Zweden; regeltjes kunnen de pret niet drukken

4 juli 2017 om 09:51

Atte de Jong is Bierista en bierliefhebber. Hij maakt een prachtige tocht door Scandinavië. Tussen deze trip doet hij verslag van zijn hoppige avonturen in het hoge noorden.

door Atte de Jong

Geen kratten maar gesorteerde flesjes bier netjes op een rij. Dat is de Systembolaget in Zweden. Het lijkt in de verste verte niet op een slijterij zoals wij die gewend zijn, maar meer op een luxe delicatessenwinkel.

De enige plek

Dit is dé en tevens de enige plek in Zweden waar je alcohol kunt kopen. Althans boven de 3,5% want voor daaronder kun je wel terecht in de supermarkten (zelfs de Heineken’s en Corona’s zijn hier 3,5%). Maar dat is in onze ogen nauwelijks noemenswaardig. Voor een lekker flesje bier of een mooie fles wijn moet je dus naar een aparte winkel. Niet altijd open en vrijwel nooit gelegen naast de supermarkt. Je moet er wat voor over hebben om hier aan je alcoholische trekken te komen…

Het is wel wennen

Een bezoek aan de Systembolaget is een kwestie van gewenning. Maar dat je bij de lokale brouwer niet eens een zelf gebrouwen biertje kunt kopen, neemt een stukje magie weg. Na een bezoek aan een brouwer loop je dus óf met een matig alcoholisch drankje de deur uit óf je gaat op zoek naar dit biertje in de winkel. Wij vinden het maar lastig.

Microbrouwerij SträngeBrew

Maar dat blijken de Zweedse brouwers zelf ook te vinden. In Zweden gaan wij 1,5 week werken bij microbrouwerij SträngeBrew in het plaatsje Strängnas, een uurtje van Stockholm. Glenn en zijn vrouw Ulrika verwelkomen sinds een klein jaartje werkers via de site Workaway om hun te helpen in de brouwerij, of ‘taproom’ zoals ze het zelf noemen. Een omgetoverde boerderij waar doordeweeks wordt gebrouwen en in het weekend tussen de ketels door heerlijke, lokale gerechten worden geserveerd. Alles natuurlijk onder het genot van een biertje, altijd geproduceerd door Glenn zelf. Want bier schenken in combinatie met het serveren van eten, mag wel.

Regels zijn regels. Maar gelukkig drukken de regels niet de pret. Glenn is een gepassioneerde ‘Maori’ die zijn dagen vult met brouwen. Het maischen, koken en schoonmaken doet hij helemaal alleen en dan praten we niet over een hobbyhoeveelheid, maar met gemak 1000 liter per keer. Leuk is dat hij zijn afkomst niet verloochent en voor zijn bieren een hop gebruikt uit Nieuw-Zeeland. Maar wie weet voor hoelang want achter de brouwerij zijn sindskort grote palen de grond ingeslagen met lijnen waaraan hop groeit. En dat wil wel in dit klimaat waar regen en zon elkaar constant afwisselen.

Bieren

Naast 2 IPA’s waarvan de Kia Kaha een zeer, bittere variant is, staan nog een Rhubarb sour en Cinnamon blond op de kaart. Beide ingrediënten zijn een lokale hardloper wat het dus echt een typisch Zweeds biertje maakt. De Hoppy lager is een pils met veel body en extra hop, erg smaakvol. Af en toe trekt Glenn een brouwketel open met in dit geval een Viking Stout van ‘nog’ 9% die nog even moet lageren richting de 10 of 11%. Maar wij kunnen nu al zeggen dat we voor dit ronde, zachte biertje graag nog een keer koers varen richting Zweden.

Cider

Niet alleen bier maar ook cider en appelsap met hop vallen onder de brouwsels van Glenn. Het dorp beschikt over een ware cider goeroe die zo nu en dan samen met Glenn het perfecte ciderbier probeert te creëren. Alles gebeurt bij Strängebrew zelf: van testen tot bottelen tot labelen. En zo nu en dan komt daar een spannend resultaat uit zoals de bierbalsamico die prima blijkt te smaken op een stukje Knäckebröd met kaas en een Hoppy Ale on the side.

Artwork

Een leuk feitje is ook de samenwerking met graffiti Stockholm. Ooit begonnen als een barterdeal waarbij zij de artwork maakten in ruil voor een eigen biertje. Je ziet de sporen hiervan nog steeds terug in coole graffiti op de muren in de taproom en de eigenzinnige labels op de bierflessen zoals de heerlijke Klive blond.

Als we na een dagje werken, ‘thuiskomen’ (Glenn en Ulrika hebben een prachtig huis aan een meer waar de onderste verdieping volledig zelfvoorzienend is en maximaal 4 vrijwilligers kunnen verblijven) worden de lekkerste maaltijden uit de keuken getoverd. Glenn maakt altijd een testbrew van 40 liter die hij vervolgens bottelt. En wij zijn, heel vervelend, de proefkonijnen. Zo praten we met stuk voor stuk bierfanaten vrijwel iedere avond over bier. Naast een taxfree afgesloten kamer vol met bier. Weer zo’n Zweeds regeltje. Eerlijk is eerlijk, als we door de testers heen zijn, is het verleidelijk deze kamer binnen te treden. Maar soms moet je op een kratje zitten als dat nodig is…

Ben je in de buurt, ga dan zeker even langs! Check van tevoren wel even Facebook of de website want ze zijn niet altijd open.

Deel 2 van dit bieravontuur lees je hier.

De foto’s zijn gemaakt door Timo Krause.

Strangebrew Zweden