Natasja combineert sigaren en bier tijdens Bier & Big in Eindhoven

11 december 2017 om 08:30

Voordat we met z’n allen met een gerust hart in winterslaap kunnen gaan moest er nog wel even genoten worden van dit fijne maar ijskoude winterfestival. Bier & Big in Eindhoven was een mooie plek voor bier & meer!

Door Natasja Bokschoten

Bier & Big Eindhoven

Zaterdag 9 december was het tijd voor het Bier & Big Winterfestival in het altijd bruisende Eindhoven op het Ketelhuisplein. Er waren veel brouwerijen uit o.a. Nederland, België, Engeland, Ierland, Spanje en IJsland. Uiteraard teveel om van alle brouwerijen te proeven maar wederom een voor mij geslaagde selectie.

Verder heb ik bij een brouwerij uit Ierland een poging gewaagd om sigaren te pairen bij de bieren waarbij een kleine kanttekening geplaatst moet worden en dat is dat ik hiermee in de experimentele fase zit en er voor mij nog heel veel te leren valt over de sigaren in combinatie met bier. Desalniettemin weer een toffe ervaring die smaakt naar meer!

X-mas chaos

Van de Engelse micro brouwerij Anarchy Brew Co. begon ik deze koude zaterdagmiddag met de X-Mas Chaos. Een robuuste porter met 5% alcohol. Donker van kleur met fijn inzakkend schuim. De geur is vooral zoetig terwijl het bier vol is in smaak met een heel mooi bittertje op het einde. Met heel subtiele tonen van rum & rozijnen is deze porter mooi in balans en zeker geschikt voor onder de kerstboom of zoals in mijn geval kleumend bij een vuurtje in een van de tenten op het festival.

Askasleikir

Het zal niemand ontgaan zijn dat ik een enorme fan ben van deze brouwerij omdat ze mij telkens weer weten te verrassen. Bij het standje van Borg Brugghús uit IJsland ben ik gezwicht voor de Askasleikir. Aangezien het een kerstbier is heeft de naam van het bier hier ook mee te maken. In IJsland hebben ze 13 kerstmannen en Ogers en Askasleikir is het 6e kerstmannetje. Voor de geïnteresseerde check internet voor het complete verhaal! Het is zeer de moeite waard.

Ook nog even les gehad van Stulli (een van de brouwers) over hoe je deze naam nu vloeiend kan uitspreken en dat is na 4 pogingen uiteindelijk gelukt! Het bier is een mooie red ale met zo’n 5,8% alcohol. Zeer fijn schuim en met de amber bijna honingachtige kleur een genot om naar te kijken! Zeer zoetig van geur en een enorme mango bom als smaak. Zeer volle body wat erg bijzonder is voor een bier zo laag in alcohol.

Yule Christmas Ale vs. Black Boar

Brouwerij The White Hag Irish Brewing Company komt zoals de naam al doet vermoeden uit Ierland. Van deze brouwerij heb ik twee bieren geproefd in combinatie met twee verschillende sigaren. Ook om eens te kijken wat het nu precies doet met de smaak. Het gaat om de Yule Christmas Ale gerijpt op Bourbon vaten versus de Black Boar een imperal oatmeal coffee stout .

Bier & Big Natasja glasDe Yule is een ale die erg verwarmend aan doet maar met z’n 7,2% alcohol niet extreem zwaar is. Tonen van gember en kaneel zijn waar te nemen in zowel de geur als de smaak. Doordat het bier gerijpt is op bourbon vaten heeft het ook het zoetje van de bourbon. Bij dit bier heb ik de CAO Colombia Vallenato die prachtig combineert met het zoetje. Deze sigaar heeft een dekblad uit Honduras, een omblad uit Kameroen en tabak uit hoe kan het ook anders Colombia & Brazilië. Met tonen als koffie en noten komt er ook een heel mooi zoetje naar voren bij de sigaar wat heel mooi aansluit op het bier.

Bij de Black Boar wat een zware jongen is met 10,2% alcohol merk je al gauw dat dit toch een andere gewichtsklasse is. De gebrande mouten en de koffie tonen maken het een heel robuust en stevig bier. De bijpassende sigaar hierbij is voor mij de Kristoff Cameroon Matador. Het omblad is uit Kameroen en het binnenwerk is een combi tussen Dominicaans en Nicaraguaanse tabak. Het is een zeer robuuste sigaar waar verschillende smaken zich laten afwisselen. Zo proef je de kruidigheid in combinatie met wat karamel en koffie achtige tonen en op het einde wat chocolade.

Het geheel in combinatie met het bier maakt het echt een match made in heaven. Het bier wordt nog ronder, voller en zachter van smaak. Het bittere vanuit de gebrande mouten verdwijnen op de achtergrond waardoor het een geheel wordt. Een compleet andere beleving van het bier. Merkwaardige is als je de sigaren omdraait met de bieren kom je al heel gauw bedrogen uit en zijn alle smaken totaal in disbalans.

Imperiøl Øldskeul

Een primeur op het festival is de Imperiøl Øldskeul Winter Ale van brouwerij Oldskool uit Eindhoven. Lichtbruin van kleur en zo’n 8,0% alcohol. In de geur licht zoetig terwijl de smaak zeer vol en kruidig is. Bijzondere aan deze brouwerij is dat ze niet alleen uit Eindhoven komen maar ook al hun bieren brouwen volgens het Reinheitsgebot waarbij je dus bieren brouwt met enkel alleen gemout gerst, water, gist en hop dus zonder allerlei andere toevoegingen. Kan hier alleen maar heel veel respect voor opbrengen gezien de diversiteit aan smaken die zij aan hun bieren weten te geven.

Deer Hunter

Op de valreep en omdat het toch echt heel erg koud is ben ik gegaan voor de Deer Hunter van brouwerij Frontaal uit Breda. Een Russian Imperial Stout met 11,3% alcohol. Een zeer smaakvol bier dat mooi in balans is met tonen van koffie en chocolade. Echt een bier voor bij de openhaard terwijl in werkelijkheid ik stond te kleumen bij een vuurtje waarvan ik superblij was dat ze er waren overigens!

Met deze koude temperaturen en donkere dagen kijken we erg uit naar 24 maart 2018 waar op het Ketelhuisplein het End of Winter Festival plaats zal vinden maar eerst even echt in winterslaap!